Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Március 08. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI / MTI Fotó: Kovács Attila

Ilyen a mobilgát – egy szakaszon áll a védmű

Ilyen a mobilgát – egy szakaszon áll a védmű

Mintegy 40 méteres próbaszakaszt építettek fel a szentendrei Duna-parton csütörtökön abból a mobil árvízvédelmi falból, amely teljes kiépülése után az óvárost védi októbertől.

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Dietz Ferenc polgármester elmondta, hogy a korábbi súlyos árvizek után a város megkezdte a védelem kiépítését, s ennek köszönhetően a település déli része 2008 óta biztonságban van, „a mostani beruházással Szentendre régi célja teljesül, és biztonságban tudhatja történelmi belvárosát”.

A tavaly ősszel indult, 1,3 milliárd forint összköltségű projektről közölte, a Szentendre 1000 év+ program keretében, uniós támogatásból megvalósuló beruházás révén 2,5 kilométer hosszan újul meg a gát, az óvárost pedig 330 méter hosszan egy - Magyarországon eddig még nem alkalmazott - mobil árvízvédelmi fal óvja meg. Az új gát magassága az eddigi legmagasabb árvízszintet 135 centiméterrel haladja meg - tette hozzá.

Mobilgát Szentendre, Dietz Ferenc polgármester

Dietz Ferenc, polgármestere az épülő mobilgát egyik fémszerkezetének csavarját húzza meg. A szentendrei Magyarország első mobil árvízvédelmi fallal ellátott védműve.

A mobilrendszer működtetéséről szólva elmondta, hogy a szakképzett csapat nyolc óra alatt tudja felállítani, s az elemeket - így az oszlopokat és a lapokat - raktárban tárolják.

A beruházás kivitelezője a Swietelsky–KÖTI–VIÉP’B konzorcium, a mobilfalat az IBS IAH bajor cég szállítja.

Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország ügyvezető igazgatója közölte, hogy a kivitelezés a tervezett ütemben halad, s a munkálatok 2013 októberére fejeződnek be.

Román Tamás, az IBS képviselője elmondta, hogy a szerkezet anyaga alumínium, magnézium és szilícium ötvözete, tíz év garanciát adnak rá.

Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a korábbi árvizek nyomán az érintett települések azzal szembesültek, hogy a védekezés, valamint a helyreállítás költségei hosszú távon megközelítik egy korszerű védelmi rendszer kiépítésének összegét. Ezt figyelembe véve Visegrád Szentendréhez hasonlóan ugyancsak mobil árvízvédelmi falat kíván üzembe állítani, a kivitelezői tender már lezárult. Tahitótfalun és Szigetmonostoron a hagyományos árvízvédelmi rendszer kiépítési munkálatai zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink