Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 09. 14:26, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irán soha nem hagy fel atomprogramjával

Irán soha nem hagy fel atomprogramjával

Irán „soha” nem lesz hajlandó felhagyni atomprogramjával, de továbbra is együttműködik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ).

Annak ellenére, hogy az ENSZ-szervezet az előző nap kiadott jelentésében nagyon kritikus volt Teheránnal szemben – közölte szerdán az ország NAÜ-nagykövete.

Irán soha nem fogja feladni „törvényes jogait” az atomenergia területén, de mint „felelősségteljes ország” (a NAÜ tagja) továbbra is „tiszteletben tartja kötelezettségeit, amelyek az atomsorompó-szerződésből fakadnak”, nevezetesen lehetővé teszi, hogy a szervezet felügyelje Irán nukleáris tevékenységét – mondta Ali Asgar Szoltaníje, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett.

Irán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyeknek csak egy célja lehet, atomfegyver kifejlesztése – állítja jelentésében az ENSZ-szervezet, hozzátéve, hogy következtetéseit hiteles információkra alapozta. „Ezek az információk arra utalnak, hogy Irán nukleáris robbanószerkezet kifejlesztése céljából végzett tevékenységet” – olvasható a dokumentumban.

Irán már kedden visszautasította e vádakat, mondván, hogy azok régi információkon alapulnak, amelyek között hamis dokumentumok is vannak, és hogy az ezeken alapuló vádakra már korábban részletesen reagált.

Szoltaníje azzal vádolta Amano Jukija NAÜ-főigazgatót, hogy „részrehajló, s nem szakmai alapon, hanem politikai megfontolásból” cselekedett akkor, amikor jóváhagyta egy olyan jelentés kiadását, amely „kisszámú ország – köztük az Egyesült Államok – hamis vádjain alapul”.

Teherán „nem hagyja válasz nélkül a NAÜ főigazgatójának ezt a történelmi hibáját” – fenyegetőzött Szoltaníje, hozzátéve, hogy Irán egyeztetni fogja válaszát olyan NAÜ-tagországokkal, amelyek ellenezték a jelentés kiadását, mint például Oroszország, Kína, valamint az el nem kötelezettek mozgalmának országai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.