Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Írót és fafaragót is díjaztak a Magyar Kultúra Napján

Írót és fafaragót is díjaztak a Magyar Kultúra Napján

Százmilliárd forintot szán idén a kormányzat a kultúra támogatására – mondta el Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, a Magyar Kultúra Napján rendezett díjátadón. A L. Simon László államtitkár hangsúlyozta, minden szempontból egyenlőnek tartják a belföldi és határon túli magyar kultúrát, s a legkisebb vidéki könyvtár fennmaradását is biztosítani fogják. Az ünnepségen egyedüliként kapott Máray Sándor-díjat Kontra Ferenc délvidéki prózaíró, de díjaztak fafaragót, drámatanárt és könyvtárat is.

Telt házzal kezdődött Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott ünnepség, amit E. Csorba Csilla múzeumigazgató nyitott meg. Az intézményvezető megemlékezett róla, hogy a közelmúltban a PIM három sátoraljaújhelyi múzeumot is átvett (a Magyar Nyelv Múzeuma, a Kazinczy Mauzóleum és Kazinczy Ferenc Múzeum) , amelyek mind a Himnusz szerzőjének munkásságával, illetve a magyar nyelv történetével foglalkoztak. A hosszúra nyúlt expozéban E. Csorba kifejtette, a magyar szellemiség csak a a művészetek és az irodalom útján tudott fejlődni, utóbbinak pedig alapja a nyelv használata. 'Kazinczy és köre sokat tett azért, hogy a magyar lehessen az ország hivatalos nyelve, ami később a nemzeti identitás egységét is garantálta - mutatott rá a a PIM vezetője.

A magyar szellemiségről és annak megőrzéséről beszélt köszöntőjében Balog Zoltán miniszter is. A politikus kifejtette, 'bár a kultúra alapvetően nem a pénzről, hanem a belső elhatározásról szól', ők L. Simon László államtitkárral kiszámolták: a kormány csak ebben az évben százmilliárd forintot ad a magyar kultúra támogatására, s ebből kiveszik részüket a határon túli intézmények is. A képviselő egyúttal beszámolt kassai látogatásáról, ahol részt vett a helyi Márai Sándor tér avatásán. 'Kassa Márainak köszönheti, hogy Európa kulturális fővárosa lett, ennek ellenére kevésen múlt, hogy a teret nem Alexander Marainak keresztelték át' - jegyezte meg a miniszter, kifejtve, hogy egy nép szerinte kétféle úton veszítheti el nemzeti identitását és közösségtudatát - ha kisebbségbe és nyomás alá kerül, illetve, ha elfordul saját kultúrájától.

'Mi a magyar nemzet egészében gondolkodunk, szellemi értelemben a Kárpát-medence egész területét jeleneti' -vette át a szót a minisztertől L. Simon László kulturális államtitkár. A költő-politikus szerint büszkék lehetnek rá, hogy olyan normatív finanszírozási rendszert hoztak létre, ami a legkisebb művelődési ház, kulturális intézmény fennmaradását is biztosítja. Az OrientPress az ünnepség végén a vezetői pályázatokkal kapcsolatban is kérdezte L. Simont, az államtitkár ugyanis korábban kifejtette: . ' Azt javasoltam, hogy ne legyen kötelező minden esetben pályáztatni - például, ha az intézményfenntartó elégedett a jelenlegi vezetővel, ne kényszerítsük újabb pályáztatásra, de akkor sem, ha egy elismert, rangos szaktekintélyt szeretne kiválasztani' - pontosított L. Simon. A politikus szerint ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a pályázati rendszert el kellene törölni. Az államtitkárpéldaként a Louvre-t hozta fel, ahol a fenntartó dönt az igazgató személyéről.

A politikusi expozékat több előadás is követte– többek között Banda Ádám hegedű- és Soós Orsolya zongoraművész lépett fel, Helyei László színművész pedig Jékely Zoltán Találkozás magasabb szinten című novelláját olvasta fel.

A díjazottak
Az idei Márai Sándor-díjat egyedül Kontra Ferenc regényíró ,a Gimnazisták és a Wien a sínen túl szerzője vette át. Amatőr színjátszás, illetve hagyományőrzés kategóriában Csokonai Vitéz Mihály Alkotói díjat kapott Tóth József fafaragó és Bagossy László drámatanár, rendező. Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjban pedig az egri Cantus Agriensis Kulturális Egyesület, a Tamási Koncert-Fúvószenekar, valamint a Jászság Népi Együttes részesülhetett.

A Minősített Közművelődési Intézmény címet idén több jelölt is kiérdemelte, köztük fővárosi Corvin Művelődési Ház, a százhalombattai Barátság Kulturális Központ és a Pest Megyei Közművelődési Intézet. A Közművelődési Minőség Díjat a Budapesti Művelődési Központ nyerte el idén. A Minősített Könyvtár Címet kapott a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár kapta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.