Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 13. 10:21, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Itt kell jégre és tomboló szélre számítani

Itt kell jégre és tomboló szélre számítani

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben: egyes helyeken tombolhat a viharos szél, jöhet a villámlás és a jég. Másutt napos és erősen felhős időszakok váltogatják egymást.

Erősen felhős és napos időszakok és helyek egyaránt lesznek, elsősorban északon és nyugaton valószínű eső, zápor, néhol egy-egy zivatar is kialakulhat. Napközben többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható. Késő este általában 11, 17 fok között lesz a hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé helyeződő magassági hideg légörvény alakítja időjárásunkat.

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén péntek éjfélig: napközben elsősorban az Alpokalján és a Kisalföldön, valamint az Északi-középhegység térségében kísérheti a záporokat dörgés-villámlás (zivatar). Az intenzívebb záportömbökből kisméretű jég hullhat, környezetükben pedig átmenetileg akár viharossá is fokozódhat a szél.

Hidegfronttal járó tünetek

Front ugyan nincs felettünk, az érzékenyeknél azonban a hidegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás léphet fel, gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam.

A hét első felében az esős, a sokévi átlagnál hűvösebb időben jelentősen visszaesett a pollenterhelés. Legnagyobb mennyiségben továbbra is a parlagfű pollenszemeit regisztrálták a csapdákban, átlagosan magas szinten volt még jelen a légkörben, de pollenszórása már túljutott csúcsán. Közepes koncentrációban mérték a csalánfélék virágporát Győrött, Zalaegerszegen és Pécsett. A csapdákban jelen volt még a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, az üröm, a kender, a fészkesvirágzatúak és a lórom pollenje, de már legfeljebb csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák mennyisége elérte a nagyon magas szintet.

Ilyen lesz a hétvége

Szombaton míg az ország nagyobb részén változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal (nyugaton délutántól nagyobb területen is jelentősen csökkenhet a felhőzet), északkeleten csak kevés napsütés valószínű. Nyugaton legfeljebb egy-két helyen számíthatunk záporra, másutt elszórtan – legnagyobb eséllyel északkeleten – fordul elő eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Vasárnap kezdetben jobbára napos idő valószínű, majd nyugat felől szakadozott felhőzet húzódik fölénk. Estefelé nyugaton itt-ott záporeső előfordulhat. A nyugati szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során