Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Szeptember 25. 10:26, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Itthon vagy!-hétvége Szentendre térségében

Itthon vagy!-hétvége Szentendre térségében

Mintegy 90 Pest megyei település kapcsolódik be a közmédia hétvégi, Itthon vagy! Magyarország szeretlek! elnevezésű országos rendezvényfolyamába. A térségben: Szentendre, Csobánka, Budakalász, Dunabogdány, Tahitótfalu…

A legtöbb helyen a Szent Mihály-napi tűz köré gyűlve ünnepelnek, felelevenítve az adott község, város hagyományait, sajátosságait, a szórakoztató programok skálája a közös énektől és tánctól az ügyességi versenyeken át az eszem-iszomig igen széles - tájékoztatta az MTI-t Ambrus András, a megyeháza hivatalának szóvivője.

Budakeszin a hagyományőrző programok mellett örömfutásra is sor kerül, majd kiválasztják a legdélcegebb Mihályt, míg Csobánkán a pásztorkodás köré szervezték a hétvégét. Az érdeklődők megismerhetik az állatok csalogatására és a mulatozáshoz is használt bürökdudát, megtanulhatják az egyszerű népi hangszerek készítését, kipróbálhatják kézügyességüket a gyöngy vagy bőr ékszerek összeállításában is.

Dunabogdányban, Budakalászon és Szadán szüreti felvonulással, tánccal, zenével ünneplik Szent Mihály napját, Aszódon Szent Mihály-napi áldást is mondanak - sorolta a programokat Ambrus András.

Dunakeszin a település elmúlt 100 évét bemutató fotósorozatból nyíló kiállítás mellett népzenei koncertekkel, néptánc-bemutatókkal, mesemondással, bábszínházzal, játszótéri kavalkáddal várják a közönséget a szervezők. Gödöllőn a kétnapos ünnepet az ötödik borhétvége színesíti - tette hozzá a szóvivő.

A szigethalmi Emese parkból a tervek szerint vasárnap délután a közmédia munkatársai élőben is jelentkeznek. A parkban egy középkori vásár életképei elevenednek meg, egyebek mellett régi hajóval lehet majd ringatózni a halastavon, de néptánc- és daltanulásra, íjászkodásra, középkori ügyességi és erővetélkedésre is lesz lehetősége a látogatóknak. Az ínyencek mézsört, gyógyfűszeres mézpálinkát kóstolhatnak, amire "jól csúszik" majd a helyben sütött kemencés Szent Mihály-lepény. A várudvaron kézműves bemutatókkal, foglalkozásokkal várják a kicsiket és nagyokat, majd tüzet gyújtanak és kezdődik a hajnalig tartó vigalom.

Tahitótfaluban a szombat esti moldvai táncházat vasárnap helyi termény- és kézműves vásár követi, miközben kenyeret és kenyérlángost sütnek a falu kemencéjében. A nap folyamán lovas bemutatókat tartanak, helytörténeti kiállítás nyílik, míg a helyi boros gazdák megismertetik nedűiket a felnőtt közönséggel. Az Itthon vagy-program kiváló alkalmat teremt a bácskai Tóthfalu és a kárpátaljai Mezővári testvértelepülések küldötteivel való szórakozásra is.

A közmédia szeptember 28-án és 29-én, Szent Mihály napja alkalmából első alkalommal tartja hagyományőrző programsorozatát kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A hétvégén több mit 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyamban számol be.

Szentendrén a Skanzenben a mesék kapják a főszerepet a rendezvénysorozat keretén belül

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.