Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 14. 07:15, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Járjuk be a Dunakanyart motoron!

Járjuk be a Dunakanyart motoron!

Ahogy az idő melegebbre fordul, egyre több motorost lehet látni az utakon. Ez nem véletlen, hiszen egyre többen kelnek útra a jó időben, hogy szép tájakat járjanak be és kiránduljanak egyet.

Az egyik legkedveltebb túracél Magyarországon motorral is a Dunakanyar és a Börzsöny.

Túrázzunk a Börzsönyben!
Akár egy nap alatt szeretnénk kirándulni, akár több napot szánunk rá, a Dunakanyar mindkét esetben megfelelő úti cél. Mivel nagyon szépek a tájak és több helyről csodás a kilátás, ezért érdemes érte motorra pattanni, még akkor is, ha 2-300 kilométert kell utaznunk érte. Természetesen nem árt, ha előtte átnézzük motorjainkat, vagy magunkkal viszünk egy-két motorkerékpár alkatrészt. A Börzsönyben és a Pilisben is számos útvonal közül választhatunk, ám nem érdemes motorral csak keresztülszáguldani rajta, hiszen több olyan látnivaló akad, amit a motorról leszállva csodálhatunk csak meg teljes szépségében.

Ha a Börzsönyben tervezünk motoros túrát, akkor érdemes Verőcéről indulni. Verőce a Börzsöny egyik legszebb települése, kedvező fekvésének köszönhetően. Mielőtt beérnénk a településre, balra egy római erődítmény romjai mellett haladunk el, ezt érdemes megnézni, hiszen szabadon látogatható. A faluba érve is érdemes nyitva tartani a szemünket, hiszen mind a természeti, mind az épített környezet számos látnivalóval büszkélkedik. Ne hagyjuk ki a Duna-partot sem: széles lépcsőn juthatunk le oda.

Ha Verőcében kigyönyörködtük magunkat, akkor Kismaros felé indulunk tovább és az első kanyarban Szokolya felé fordítjuk gépeinket. Az út végig kellemes hűvösben, nagy fák alatt halad, egy patak mentén. Szokolyát elhagyva Királyrét felé vesszük az irányt, itt már óvatosabban kell haladnunk, hiszen az út minősége nem első osztályú. Amint elérjük Királyrétet, hasznos, ha leparkoljuk motorjainkat, és innen gyalog teszünk meg egy kisebb túrát. Itt akár fel is „tankolhatunk”, az étteremben felfrissíthetjük magunkat. Királyréten található egy szép horgásztó, és egy másik, ún. felső tó, onnan pedig pár lépés a kőbánya, ezt sem érdemes kihagyni.

Ha már eléggé feltöltődtünk a szépségekkel, akkor újra motorra szállhatunk, és innen Kóspallag felé vesszük az irányt. Az út minősége jó, csak meglehetősen keskeny, így óvatosan kell motoroznunk. Az erdőben haladó út nagyon szép természetvédelmi területen halad keresztül.

Ha a következő kereszteződésben jobbra fordulunk, akkor a festői környezetben lévő Szent Orbán Fogadóhoz juthatunk, ahol nem csak étkezni lehet, hanem szállást is biztosítanak. Ha a kereszteződésben balra fordulunk, akkor Kóspallagra jutunk, itt szintén érdemes körülnézni, itt találhatók ugyanis a Biber-vár romjai és az egykori pálos kolostor maradványai.

Ha még van időnk, ne hagyjuk ki Márianosztrát sem! Márianosztrán keressük meg a Kálvária-dombot, innen gyönyörű kilátás nyílik a településre és a környező hegyekre. A pálosok legnagyobb központja Márianosztrán volt, ma a korábbi pálos kolostor börtönként működik, ám a börtön udvarán megtekinthető a pálos templom. Bent megcsodálhatjuk a czestochowai Madonna-kép másolatát, melynek eredetije a történelem zűrzavarai miatt került el hazánkból.

Ha még Márianosztra megtekintése után sem nyugodott le a nap, akkor Márianosztra után forduljunk Nagybörzsöny irányába. Erre a kevésbé ismert területeket járhatjuk be, Nagybörzsöny látnivalóit semmiképpen se hagyjuk ki túránkból. Látnivalói a Szent István templom, a bányásztemplom, a vízimalom, de érdemes elidőzni a faluban sétálgatva is, hiszen a falusi házak látványa is figyelemre méltó. Innen Kemence felé a hegyi útin is átmehetünk, ezzel jelentősen lerövidíthetjük utunkat, húsz perces út után már Kemencén is vagyunk. Innen még motorozzunk el Nógrádba, és tekintsük meg a falu fölött ékeskedő várromot. Innen Vác felé fordulva érkezünk vissza a „civilizált” világba.

Címkék: dunakanyar, motor, Túra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.