Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 15. 10:32, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/pmmi

Jel – Tranzit: Bartl József kiállítás-ajánló

Jel – Tranzit: Bartl József kiállítás-ajánló

Bartl József, Munkácsy-díjas festőművész Jel – Tranzit című kiállítása nyílik meg november 23-án a MűvészetMalomban. Az érdeklődők a tárlatot megláthatják, hogyan kapcsolódnak össze a jelek-szimbólumok és a művészet.

November 23-án, pénteken 16 órákor Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, megyei múzeumigazgató köszönti a vendégeket MűvészetMalom déli szárnyában Bartl József, Munkácsy-díjas festőművész Jel – Tranzit című kiállításának megnyitóján, majd Dietz Ferenc polgármester mond üdvözlő beszédet. A tárlatot Fábián László író nyitja meg, majd az eseményen közreműködik Marosi Éva Liszt Ferenc-díjas hárfaművész és Geiger György Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas trombitaművész. A kiállítás január 27-ig tekinthető meg hétfő kivételével 10 és 18 óra között. A tárlat kurátora Kopin Katalin művészettörténész.

Bartl József Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

Bartl József 1972-től a Szentendrei Régi Művésztelep megválasztott tagjaként kapcsolódott be Szentendre sokrétű művészeti életébe, olyan mesterek támogatásával, mint Kmetty János és Ilosvai Varga István. Nagy hatást azonban mégsem a posztnagybányai törekvések gyakoroltak rá, hanem a Korniss Dezső és Bálint Endre által képviselt képépítő módszer. Bartl a népművészeti gyűjtő utakon megismert népi tárgyak díszítőmotívumait (tímárjel, szív, tulipán, kereszt, baba) jeleníti meg festményein, az autentikus közegükből kiszakított jelképeket sajátos geometrikus rendszerbe helyezi, s ezáltal egyfajta szimbólumtárat vagy „jelképkatasztert” hoz létre belőlük.

Az egész életművön végigvonuló jelek-szimbólumok egyetemes nyelven kommunikálnak, eredetük mégis a magyar népművészethez kapcsolható. A kiállítás címéül választott Jel-Tranzit kifejezés a mozgó, örökösen haladó, dinamikusan változó jelkapcsolatokra és szimbólumasszociációkra utal, melyek megértése vezethet a Bartl művek kognitív befogadásához.

A kiállítás az életmű főbb periódusainak bemutatásán túl felvázolja azt a következetesen épülő, töretlen gondolati ívet is, mely az egyes korszakokat összeköti és egységbe foglalja. A tárlat megrendezésével ismét a szentendrei művészet egyik karakteres arcéle rajzolódik meg, olyasvalakié, aki folytatója és megújítója a szentendrei festészeti hagyományoknak.

A kiállítás a Ferenczy Múzeumból, valamint más közgyűjteményekből kölcsönzött festmények, magángyűjteményekben őrzött művek, továbbá a művész birtokában lévő alkotások bemutatását tűzi ki célul. Az életművet a műfaji sokszínűség jellemzi, a festmények mellett, szitanyomatok, falikárpitok, szobrok, üvegmozaikok is helyet kapnak a kiállításon. Az életút megismerését segíti egy idén készült riportfilm is. A tárlat katalógusa egy átfogó, elemző tanulmányt, a művész részletes életrajzát és kiállításjegyzékét, valamint valamennyi korszakából a legjelentősebb műveket tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.