Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 07. 20:30, kedd | PR

Jobb vagy rosszabb 2020-ban hitelt felvenni?

Jobb vagy rosszabb 2020-ban hitelt felvenni?

Rengeteg változás történt 2019-ben, elsősorban a lakáshitelek piacán. Még felsorolás szinten is hosszú minden újdonságot sorba venni.

Ami biztos: 2020-ban elsősorban a családosoknak lesz egyszerűbb ingatlan céljukat megvalósítani.

Teljesen más áron érhetők el a lakások

Aki ingatlan vételt tervezett, annak az elmúlt évek komoly változást hoztak, ugyanis rohamos emelkedésbe fogtak a lakás és ház árak. A hitel felvételénél tehát teljesen más tételekkel kell tervezni, ma már egy korábban masszívabbnak számító 10 milliós kölcsönnel egy kisszobát tudunk beszerezni.
A piac valószínűleg eljutott oda 2019-ben, ahonnan nincs tovább, nyáron ugyanis megtorpant az árnövekedés. Olyannyira, hogy a budapesti használt lakások piacán 46 százalékkal esett vissza az érdeklődés. Nem véletlen, hiszen az átlagos négyzetméter ár az ilyen típusú fővárosi lakások esetén több, mint 700 ezer forint.
A túlárazottá vált kínálatból azért sem kapkodják már el a lakásokat, mert a befektetési célú vevők rég ‘bevásároltak’, illetve elszívta őket a nyáron megjelent, magas hozamú úgynevezett Szuperállampapír is.
Aki pedig nem befektető, az rendszerint kevesebb pénzzel rendelkezik, és inkább kivár. A hitelek tehát hiába rendkívül kedvezőek, az ingatlanárak csökkenése sokaknak jobb lehetőségeket teremthet majd.

Még kevésbé lehet eladósodni

Az állam komoly lépéseket tett az elmúlt években, hogy szigorítsa a hitelfelvételi lehetőségeket.
A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) azt határozza meg, hogy mekkora havi bevétel mellett mekkora törlesztőt fizethetünk havonta. A magasabb jövedelműek, azaz anyagilag stabilabbak nagyobb arányát vállalhatják be a bevételüknek, a kisebb jövedelműek viszont alacsonyabb százalékot köthetnek le törlesztésre havonta a fizetésükből.
2019 július 1-től a JTM ismét változott, és ugyanakkora törlesztőhöz - azaz fevett hitelösszeghez - több bevételt kell felmutatnunk. Havi 500 ezer forintos bevétel alatt például csak a havi fixünk egynegyedét fizethetjük törlesztőrészletként.
A szabályozás emellett egyre inkább a drágább, ám biztonságosabb végig fix kamatozású hitelek felé tereli a fogyasztókat, ám a többség még mindig a ‘csalóka’ változó kamatozású hitelekre szavaz.CSOK és Babaváró Támogatás

A családok otthonteremtési kedvezménye kezdetben nem váltott ki túl nagy lelkesedést, így számos változást hajtottak végre rajta. Ez a csomag igen sokrétűen segít otthont teremteni a gyerekeseknek, és a falusi építkezéseket is jutalmazza: a falusi CSOK egyes kistelepüléseken és tanyákon vissza nem térítendő plusz pénzt jelent.
A legnagyobb változás CSOK téren valószínűleg az volt 2019-ben, hogy használt ingatlanra is felhasználható lett a támogatás.
Emellett július 1-től már a második gyermek megszületésekor is leírható lett 1 millió forint a lakáshitel-tartozásból, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forint ez az összeg.
A gyerekesek a Babaváró Támogatást - mely nemcsak ingatlan célú lehet - akár kombinálhatják is a CSOK-kal, és így jelentősen növelhetik esélyeiket egy számukra megfelelő otthon elérésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat