Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Március 27. 11:25, szerda | Helyi
Forrás: lvp/ mno / Bárány Krisztián

Jobbá tették a világot - szoboravatás hét ferences vértanú tiszteletére

Jobbá tették a világot - szoboravatás hét ferences vértanú tiszteletére

Felavatták hét ferences vértanú emlékművét múlt pénteken Budapesten. Az eseményen a a vértanúk a nevelőtestület tiszteletbeli tagjaivá váltak. A dombormű mintája a szentendrei Ferences Gimnáziumot díszítheti.

Múlt pénteken a Frajka Félix atya és a szentendrei Ferences Gimnázium kezdeményezésében felavatták a rend hét vértanújának emlékművét Budapesten. A szoboravató után pódiumbeszélgetéssel és a kommunizmus sötét árnyait megidéző színdarabbal emlékeztek a világháború és az egyházüldözés áldozataira.

Lukovits Milán, az intézmény igazgatója elmondta: az emberiség évezredek óta próbálja a rosszat rosszal legyőzni, holott az egyetlen megoldás az lehet, ha a rosszat a jóval próbáljuk felülmúlni.

A vértanúk emberileg rettentő nehéz szituációban álltak helyt, tehát amikor nem voltak velük barátságosak, nem kesztyűs kézzel bántak velük, hanem egyenesen az életükre törtek, bebörtönözték őket. Ebben a helyzetben ők támaszt tudtak nyújtani rabtársaiknak, nem keseredtek el, nem váltak gyűlölködő emberré, hanem valahogy ezekben a pokoli helyzetekben, amelyeket egyikünk sem kíván magának – hogy börtönbe kerül, szovjet lágerbe kerül, félholtra verik, kivégzik, árokba lövik és egyéb ilyen szörnyűségek – megőrizték a derűs lelkületüket és erőt adtak a sorstársaiknak, hogy ezeket a szörnyűségeket valahogyan átéljék. Valahogy úgy érzem, hogy nemcsak a múlt miatt fontos, hogy velük megismerkedjünk, hanem a jövő miatt is. Az evangéliumot és a bibliát idézve azt kell hogy mondjam, Szent Pál ír egy olyan fontos mondatot, hogy győzzétek le a rosszat jóval.”

Lukovits Milán szerint a vértanúk tanítása ma is nagyon aktuális. Fontosnak tartja, hogy mától kezdve az iskola egyik folyosóján nap mint nap az ő alakjuk előtt sétálnak majd el a diákok.

Úgy fogalmaztam a gyerekeknek és a szülőknek, hogy ők heten a nevelőtestületnek a tagjai, azzal együtt, hogy nem mennek be órára, nem fognak egyetlen gyereket sem megfegyelmezni, de mégis egyszerűen tanítanak valamit nekünk. Nagyon örülök, hogy már ott állnak a helyükön és ki fogják fejteni a hatásukat” – fejtette ki véleményét az igazgatóatya.

Frajka Félix atya felkérésére a hét ferences vértanúnak Markolt Sebestyén, szobrász, a szentendrei ferences gimnázium egykori diákja készítette el az alkotást. A márványdombormű Budapesten kapott helyet, de az előzetesen elkészült gipszmintát az alkotó felajánlotta egykori iskolájának, ami így a szentendrei ferences gimnáziumot díszítheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.