Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jogi kiskapukat zár be a reklámadó tervezete

Jogi kiskapukat zár be a reklámadó tervezete

A kormány eltökélt szándéka a médiaadó bevezetése, ám a jelenlegi tervezetben még több változtatás is lehetséges, igaz csupán a részletekben. A Világgazdaság cikke szerint a tervezet egyes részei pontosításra szorulnak, bár az elképzelések szerint július 1-ével lépne hatályba. A tervezet két jogi kiskaput is bezár a médiumok előtt: a külföldre költözéssel és a nagy médiumok kis cégekre darabolásával sem lehet kibújni az adózás alól.

A reklámadóról szóló törvényt még nem nyújtották be a parlamentnek, Orbán Viktor kormányfő elképzelései szerint július 1-én léphetne hatályba. A tervezet a médiavállalkozások reklámbevételeit adóztatná meg drasztikusan. A Világgazdaság cikkében beszámol arról, hogy az általuk megszerzett jelenlegi törvénytervezet bevezetőjében továbbra is a túlzottdeficit-eljárásra hivatkozik, holott ez alól Magyarország nemrégiben kikerült.

A szöveg szerint a médiavállalkozásokat terhelő adó alapja a reklám közzétételéből származó adóévi nettó árbevétel, igaz, az értelmező rendelkezések között csak nettó árbevételt említ, amely úgy is értelmezhető, hogy a médiavállalkozások összes árbevételét adóztatná, azaz a terjesztésből származó összegeket is. Jogi szakértők szerint a törvénytervezet pontosításra szorul.

A szöveg a jogi kiskapuk bezárását is céljául tűzte ki: az RTL Klubot üzemeltető M-RTL szerint a külföldre költözés megoldást jelenthetne az adó terhei alól, ám a mostani tervezetben minden cég adóalany, amelynek szolgáltatása a műsoridő felében magyar nyelven sugároz Magyarországon médiatartalmat. A törvény azt is megakadályozza, hogy kis cégekre daraboljanak egy médiabirodalmat, mert a kapcsolt vállalkozások reklámbevételeit összeadandó adóalapnak tekinti. Ez azért fontos, mert az adó sávos: 1 milliárd forint alatt nem kell fizetni, 1–5 milliárd között 1 százalékot, az 5–10 milliárd forint közötti részre 10, az ezt meghaladó részre 20 százalékot.

Szakmai körökből a lap úgy tudja, hogy folyamatosak a tárgyalások a Lázár János képviselte kormány és a Reklámszövetség között, így a tervezet még több változtatáson is áteshet, annyi azonban biztos, hogy a kormány ragaszkodik az új adó bevezetéséhez. Már csak a részletekben lehet kompromisszumot elérni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;