Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 03. 08:20, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/MTI / fotó: illusztráció

Jön az árvíz! – Még a HÉV-nek is fennakadást okozhat

Jön az árvíz! – Még a HÉV-nek is fennakadást okozhat

Árad a Duna felső szakasza, Esztergomnál elsőfokú a készültség, térségünkben is jelentősen emelkedik a vízszint, kedden eléri a budapesti alsó rakpartokat. A főváros térségében várhatóan szombaton tetőzik.

A Duna felső szakaszán már az elmúlt néhány napban áradt a folyó, melynek szintje továbbemelkedik. Helyenként már másod- és harmadfokú a védekezés, míg Esztergom és Komárom között egyelőre elsőfokú.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság szerint hétfő reggel 550-570 centiméterre emelkedhet a vízállás Nagybajcsnál, várhatóan azonban a Duna harmadfokú készültség felett tetőzik majd, és elérheti a 865 centimétert. A Duna felső magyarországi szakaszán a 2002-ben levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén - állapította meg a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT), miután vasárnapi ülésén elemezte a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket.

A Győr-révfalui és a zámolyi gátőrjáráson is harmadfokú készültséget rendelt el már vasárnap délután a központi védelemvezető. Az esztergomi gátőrjáráson viszont elsőfokú a készültség hétfő reggeltől, míg a tátinál harmadfokú készültség lép életbe. Elsőfokú készültség lesz érvényes a győr-koroncói árvízvédelmi szakaszon és több gátőrjáráson, egyebek között Ikrény és Rábapatona, Kunsziget és Abda térségében hétfő reggeltől. A főigazgatóság számításai szerint Győrben a vízállás elérheti a 800 centimétert. Számítások szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál is jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét.

A főigazgatóság közölte azt is, hogy a tartósan magas víz következtében a védvonalakon alatt átszivárgó víz és a csapadék miatt belvizek kialakulásával is kell számolni elsősorban a Szigetköz és a Hanság térségében.

Szentendrén kedden szerelik össze a szakemberek az ország első mobil árvízvédelmi falát, immár tényleges árvízi védekezés miatt. A falat 3 kiképzett csapat építi fel és mindössze 8 óra elég a teljes 333 méteres szakasz felállításához.

Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel. Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt lezárták a közúti forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban további alsó rakparti szakaszok lezárására is lehet számítani.

A Duna németországi szakaszán tovább folyatódott a vízállás emelkedése és az ausztriai részen is intenzív az áradás. A rendkívül esős időjárás még napokig eltarthat.

Villamosok és a HÉV is leállhat az árvíz miatt
Az árvíz miatt várhatóan lezárják az alsó rakpartokat a szakemberek a fővárosban, mindez pedig a tömegközlekedés is érintheti. Így akár korlátozások léphetnek életbe a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a szentendrei hév vonalán. Emellett pedig hajózási zárlatra is lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.