Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 03. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre létrejöhet a NATO új gyorsreagálású ereje

Jövőre létrejöhet a NATO új gyorsreagálású ereje

A jövő év elejére német-norvég-holland együttműködéssel csírájában, átmeneti formában létrejöhet, 2016-ra pedig további résztvevőkkel bővítve tartós jelleggel kialakulhat a NATO új gyorsreagálású ereje - közölte Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára hétfőn Brüsszelben.

A több ezer fős, néhány nap alatt a világ bármely pontján bevethető reagáló erő létrehozásáról a NATO szeptember elején Walesben tartott csúcstalálkozóján döntöttek, elsősorban az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt.

Stoltenberg most - a tagországok külügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozását beharangozó sajtótájékoztatóján - elmondta, hogy ennek az új erőnek a magvát Németország, Norvégia és Hollandia adja majd.

A külügyminiszterek kedden áttekintik a Walesben elfogadott készenléti akcióterv megvalósításának eddigi eredményeit. Ez az akcióterv azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyekkel a szövetség válaszolni akar az európai tagországaitól keletre, illetve délre tapasztalható különböző kihívásokra.

Ugyancsak fontos témája lesz a keddi tanácskozásnak, hogy az atlanti szövetség és Afganisztán viszonyában szakaszhatárhoz érkeznek: ez év végén befejezi tevékenységét a NATO vezette afganisztáni nemzetközi haderő, az ISAF, és létszámában nagyságrendekkel kisebb - valamivel több, mint tízezer fős - kiképző-támogató-tanácsadó jellegű misszió indul, Eltökélt támogatás (Resolute support) néven.

Hétfői sajtótájékoztatóján Stoltenberg a továbbra sem szűnő afganisztáni terrorcselekmények, fegyveres támadások ellenére is sikerként értékelte a NATO Afganisztán melletti elkötelezettségének eredményeit. 'Elértük, amit akartunk, nemzeteink nagyobb biztonságban vannak, Afganisztán megerősödött' - fogalmazott.

A főtitkár délután hivatalában fogadta a keddi NATO-külügyminiszteri tanácskozásra Brüsszelbe érkezett afgán csúcsvezetőket, Asraf Gáni államelnököt és Abdulla Abdullát, a kabuli végrehajtó hatalom irányítóját. A megbeszélés előtt újságíróknak tett nyilatkozatukban az afgán vezetők azt hangoztatták, hogy egyfelől az afgán biztonsági erők 'hajlandóak és képesek' szavatolni az ország biztonságát, másfelől minden jogi előfeltételt megteremtettek a január elsején induló, új nemzetközi afganisztáni küldetéshez.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Stoltenberg a sajtóértekezleten arról számolt be, hogy továbbra is aggasztó méreteket ölt az ukrajnai orosz beavatkozás, és nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodást.

Újságírói kérdésre válaszolva, Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásának lehetőségét illetően a főtitkár megerősítette a NATO eddigi hivatalos álláspontját. Eszerint az atlanti szövetség tiszteletben tartotta, amikor Ukrajna néhány éve a tömbön kívüliség mellett döntött. A mostani vezetés viszont jelezte, hogy szándékában áll mégis kérni az ország felvételét. Ha ez megtörténik, a NATO az ország felkészültségét megvizsgálva el fogja bírálni a felvételi kérelmet. NATO-tagsági kérelem beadásával szemben egyetlen harmadik országnak sincs vétójoga - szögezte le Stoltenberg, utalva az orosz kifogásokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése