Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Július 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Jövőre megszűnhetnek a roaming díjak

Jövőre megszűnhetnek a roaming díjak

Jövőre eltörli az Európai Unió a roaming díjakat, amennyiben az Európai Parlament rábólint a készülő törvénytervezetre. Így 2014. július 1-jétől nem kell többet fizetni az Európai Unión belüli telefonhívásokért, sms-küldésekért, mobilinternetezésért, mint a belföldi hasonló szolgáltatásokért. - mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési csomag összehasonlító portál szakértője.

Az Európai Bizottság 27 tagja megegyezett abban, hogy kiemelten fontos a távközlési piac egységesebbé tétele, az egységes távközlési piac kialakítása az Európai Unióban. A bizottsági tagok a következő hat hétben dolgozzák ki részletesen az előterjesztést. A 2014-es európai parlamenti választások előtt szeretnék elfogadtatni azt úgy, hogy jövő év július elsejétől a jogszabály lépjen is hatályba.

A számítások szerint a szolgáltatók rövidtávon mintegy 2 százalékot veszítenének jövedelmükből, ám hosszú távon mindenki jól járna, mivel az emberek többet fogják használni telefonjaikat külföldön úgy beszélgetésre, mint sms-küldésre vagy internetezésre.

Az egységes EU-s telekommunikációs piac a jelenleginél jóval kevesebb, de gazdaságilag erősebb szolgáltató céget termelne ki. Jelenleg Európában 25-ször annyi mobilszolgáltató cég működik mint az Egyesült Államokban. A rendkívül sok szolgáltató közti adatforgalom sem mindig zökkenőmentes, nagy a távközlési piac töredezettsége.

Ezentúl akár egy német vagy egy osztrák szolgáltató előfizetői is lehetnénk illetve bármelyik Magyarországi mobilszolgáltató növelhetné előfizetőinek számát például Spanyolországból, mivel roaming díjakkal sehol nem kéne számolnunk. Ha csörgő mobilunkra nézve egy hosszú, idegen telefonszámot látnunk, könnyen lehet, hogy egy közeli barátunk hív a szomszédból, de már egy francia szolgáltató előfizetését használja. - fűzte hozzá az internetet.hu szakértője.

Tehát a roaming díjak eltörlése arra ösztönözné a szolgáltatókat, hogy olyan piacokat hódítsanak meg, ahol még nincsenek jelen, ugyanakkor azok a légitársaságokhoz hasonló szövetségekbe tömörülnének. Így valamennyi uniós országban ugyanolyan feltételekkel tudnának szolgáltatást nyújtani.

Neelie Kroes, a digitális ügyekért felelős EU-biztos felkérte az Európai Parlamentet, hogy támogassa a bizottság törekvéseit az egységes telekommunikációs törvénycsomag kidolgozásában, és annak jövő év húsvétjáig való elfogadásában. A biztos szerint a fiatalokat nem veszélyeztetné annyira a munkanélküliség, ha eltörlődnének a roaming díjak, az időseket pedig aktivitásuk és egészségük megőrzésében segítené. Olyan telekommunikációs törvények kell legyenek az Unióban, amelyek összhangban vannak az uniós állampolgárok elvárásaival.

Neelie Kroes a roaming díjak eltörlésével fel szeretné számolni az Unión belüli mesterséges határokat. Véleménye szerint ez nem fog jövedelemkiesést okozni a mobilszolgáltatóknak. Állítását azzal támasztja alá, hogy ez idáig minden roaming díj csökkenést a piac növekedése követte. Tehát bizonyos területeken kisebb lesz a szolgáltatók bevétele, de összességében előnyükre válik a változás, mivel többen fogják igényelni szolgáltatásaikat.

Ez év július elsejétől az Európai Unióban 2012-höz képest 17 százalékkal csökkentek a roaming díjszabások híváskezdeményezés esetén, és 12,5 százalékkal hívásfogadás esetén. Az sms-küldés 11 százalékkal lett olcsóbb, mint az elmúlt évben. Az internetet.hu friss elemzéséből a percdíjak és az sms-tarifák eloszlása is látható.

Horvátország is belépett az Európai Unióba, így a roaming díjszabások az eddigiekhez képest az ő esetükben tizenötödére csökkentek.

A Magyarországon tevékenykedő mobilszolgáltatókat az NMHH ellenőrzi abban a tekintetben, hogy az uniós rendelkezésekhez igazítják-e július elsejétől a roaming díjakat. A szolgáltatók nem adhatják drágábban szolgáltatásaikat, de előfizetőiknek kedvezhetnek olcsóbb díjak megállapításával. Az Európai Unión kívül Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon is életbe lépett a kedvező díjszabás.

Nem minden szolgáltató nézi ugyanakkor jó szemmel a roaming díj eltörlésére tett erőfeszítéseket. A Bloomberg szerint több mobiltársaság arról panaszkodott, hogy 2007-től 80 százalékkal csökkentek a roaming díjak az uniós törvények révén. A vállaltok szerint az a jövedelem kiesés kihatással van a hálózati beruházásokra és technológiai fejlesztésekre. Ennek ellenére vannak mobilszolgáltatók. amelyek már eltörölték a roaming díjakat, és olyan régiók alakultak ki Európában, ahol nem kell ezért a szolgáltatásért külön fizetni.

A mobilszolgáltatók mellett néhány tagországnak nem érdeke a díjak eltörlése. Vannak ugyanis részben állami kézben lévő vállalatok, így közvetlenül az adott ország államkasszáját érintené a rendelkezés. Olyan tagországok is vannak, ahol nagyon sok turista fordul meg, nekik sem érdekük a roamingból adódó jövedelem megszűnése.

Olyan vélemények is napvilágot láttak a médiában, amelyek szerint az egész roaming díj eltörlés a jövő évben esedékes európai parlamenti választások korai kampányának része. - összegezte Solt Ádám az internetet.hu távközlési szakértője

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: