Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

József Attila szülőházát is felújítják Ferencvárosban

József Attila szülőházát is felújítják Ferencvárosban

2,8 milliárd Ft támogatást nyert az új Széchenyi Terv keretében a Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban József Attila terv 1. ütem elnevezésű kiemelt projekt megvalósítására a IX. kerület. A felújítás 5 lakóházat érint, köztük a költő szülőházát is. Az egyszeri segítségen túl azonban, ami a lakások egészségesebbé, komfortosabbá tételét jelenti, családmentorok a közösséget felmérve tovább kísérik a rászorulók életét, személyre szóló segítséget nyújtanak a továbbiakban is a nehéz sorban élő családoknak- mondta Dr. Ördögh Brigitta a IX. Kerületi Hivatal vezetője a Rádió Orienten.

Ferencváros belső része kis alapterületen fekszik, sok közhivatal itt található, nyüzsgő városrész, minden pozitív jellemzővel. Középső-Ferencvárosban a rehabilitáció alatt sok változás történt, rengeteg park és zöldterület lett kialakítva. Emiatt sok fiatal családos költözött ide. Külső- Ferencvárosra a szegényebb, rosszabb anyagi helyzet a jellemző, korábbi lakónegyedek leszakadó része található itt. Itt fekszik viszont a József Attila-lakótelep is, ami fővárosi szinten közkedvelt lakótelep, sok zöld területtel. A kerületben élők összetétele nagyon különböző, ezért a lakosság minden szegmensével találkoznak a kerületi hivatalban, jelentős a szociális ügyek intézése, de sok nem kerületi lakos is betér hozzájuk okmányirodai ügyeket intézni - mondta Dr. Ördögh Brigitta hivatalvezető.

A járási hivatal megalakulása itt is megtörtént 2013. január 1-én, de ez semmilyen zavart nem okozott, mert a korábbi személyi állomány átkerült a kerületi hivatalhoz és ez teljesen zökkenőmentes átállást biztosított. A lakosság szempontjából sem volt zavaró az átállás, mert ugyanott kereshetik fel a kerületi hivatalt, ahol eddig a polgármesteri hivatalt és megszokott ügyfélfogadási időben tehetik ezt meg. A fejléccserén kívül így az ügyfelek szinte semmit nem érzékeltek a változásból - hangoztatta a hivatalvezető.
A két munkaügyi kirendeltség szintén csatlakozik szakigazgatási szervként a hivatalhoz. A Ráday utcai négy kerület illetékességét fedi le, a IX.,XI.,XII. és a XXII. kerület álláskeresőit segíti. Legtöbb ügyfelük a IX. kerületből érkezik, akik jelentős számban közvetítővel jutnak munkához. Tevékenységük hatékonyságát fokozhatja a 2013. júliusától működő virtuális munkaerőpiaci portál. A Haller utcai kirendeltségükben a fővárosi lakcím nélküli és hajléktalan és álláskeresőket fogadják. Ez a speciális ügyfélkör másfajta állásközvetítési praktikákat és sokkal több empátiát követel meg a munkatársaktól, mert ezek az emberek egyáltalán nem ismerik a lehetőségeiket és azt sem, hogy milyen problémával hová fordulhatnak segítségért.

A 2,8 milliárd forintos támogatásból egy komplexebb felújítás valósul meg a kerületben, 5 lakóházat érint, köztük József Attila szülőházát is. Jellemző erre a területre múlt és jelen találkozása, már számtalan rehabilitált épületet látunk sok zöld területtel. Ördögh Brigitta rámutatott: a program sok személyt érint, nagyon sok rossz körülmények közt élőt karolnak fel, juttatnak jobb életfeltételhez a jelenleginél. Ennek keretében zajlik a lakosság felmérése, megnézik, hogy mely rétegek milyen életrajzi sajátosságokkal rendelkeznek. Fontos, hogy a családsegítők és mentorok megszerezzék ezeknek az embereknek a bizalmát, hogy ha ismételten rossz helyzetbe kerülnek, tudjanak kihez fordulni. Nemcsak egyszeri segítség kell ezeknek az embereknek, hanem utána is utat kell nekik mutatni az életükben- hangsúlyozta a hivatalvezető.

A járási rendszer kialakításával sem szakadtak el az Önkormányzattól, mert mindkét helyszínen: a Bakáts téren és a Lenhossék utcában is egy épületben működnek a Polgármesteri Hivatallal, és bizonyos szolgáltatásokat célszerű együtt igénybe venniük. Napi munkájuk is igényli az állandó kapcsolattartást, ilyen például az okmányiroda és az anyakönyvi csoport közti folyamatos egyeztetés. Hasonló a helyzet a közgyógyellátási ügyek intézése során, ahol méltányossági alapon közgyógyellátást az önkormányzat állapíthat meg, de alanyi és normatív alapon a kerületi hivatal. A hivatalban az alapvető kereteket kielégítő informatikai fejlesztések megtörténtek, melyekkel könnyebben tudják biztosítani a zavartalan szolgáltatást. A közel jövőben két jelentős feladat vár rájuk, az egyik a Kormányablak kialakítása, a másik a választások lebonyolítása- mondta Dr. Ördögh Brigitta hivatalvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár