Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 24. 19:55, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - Londoni elemzők: a 3 százalékos alapkamatig nyitva az út

Kamatdöntés - Londoni elemzők: a 3 százalékos alapkamatig nyitva az út

A magyar gazdaság jelenlegi kockázati és finanszírozási környezetében minimum 3,25 százalékos, de inkább 3,00 százalékos alapkamat eléréséig kínálkozik további monetáris enyhítési mozgástér - vélekedtek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának újabb 0,20 százalékpontos keddi kamatcsökkentése után londoni pénzügyi elemzők.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a keddi kamatdöntés után közölte, hogy a ház az általa eddig jósolt 3,50 százalékról 3,00 százalékra módosította az idei év végi MNB-alapkamatra szóló előrejelzését.
Jackson indoklásában kifejtette, hogy jóllehet a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye a legmagasabbak között van a globális feltörekvő térségen belül, azonban a forint "figyelemreméltó épségben vészelte át" a régió piacainak legutóbbi árfolyam-kilengéseit.
A Capital Economics megítélése szerint ennek oka az, hogy Magyarország tőkevonzó képessége jórészt az euróövezeti hangulat javulásának tartósságától függ, eltérően a felzárkózó gazdaságok zömétől, amelyekben a fő piaci aggodalomforrás jelenleg az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) mennyiségi enyhítési ciklusának sorsa. Mivel Magyarország jórészt a nyugat-európai bankok finanszírozására van ráutalva, az euróövezeti piaci hangulat jelenlegi javulása valószínűleg segítette a tőkebeáramlást a magyar piacra - hangsúlyozta Jackson.
Az elemző szerint ebből következik, hogy miközben például a török, az indiai és az indonéz jegybankok kamatemelésre kényszerültek a tőkebeáramlás lassulása miatt, az MNB folytatni tudja az enyhítési ciklust.
Jackson szerint ugyanakkor a Capital Economics változatlanul kérdésesnek tartja, hogy meddig tartható ez a ciklus, mivel a kockázatmentes eurójegybank (EKB) kamatszintje feletti magyar kamatprémium és a magyarországi reálkamatok szintje most már egyaránt mélységi rekordon van. A Capital Economics londoni közgazdásza szerint ez arra vall, hogy az MNB sem tudja korlátok nélkül folytatni az enyhítést a forintárfolyam megrendítése nélkül, és ez fontos tényező, tekintettel a továbbra is jelentős devizaadósság-teherre.
Éppen ezért - bár a forint jól teljesített a felzárkózó piacokon tapasztalt legutóbbi eladási hullám idején - a cég szerint most már korlátozott az MNB további enyhítési mozgástere. Jackson közölte: a Capital Economics ezt az enyhítési végpontot valószínűsíti a kedden módosított előrejelzésében szereplő 3,00 százalékos alapkamaton, és a ház várakozása szerint ezt a kamatszintet a monetáris tanács az idei utolsó három kamatdöntő ülésen, egyenként 0,20 százalékpontos csökkentésekkel éri el az év végéig.
Ugyanezt jósolták a keddi MNB-kamatcsökkentés utáni új prognózisukban a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai. Megfogalmazásuk szerint az MNB új, leszállított inflációs előrejelzése nyomán "szélesre tárult az ajtó" még további 0,60 százalékpontnyi kamatcsökkentés végrehajtása előtt.
A ház londoni elemzői is azt valószínűsítik alapeseti forgatókönyvükben, hogy az MNB a következő három monetáris tanácsi ülésen egy-egy 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést jelent be.
Az RBS szakértői hangsúlyozták, hogy ha ez lesz az enyhítési ciklus végpontja, akkor az MNB módosított inflációs prognózisában jövő évre szereplő 2,4 százalékos átlagos infláció 2014 végéig 0,60 százalékos reálhozamot jelent, amivel a magyar jegybank a jelek szerint elégedett.
Az RBS londoni szakértői szerint a piac "túlzott szigorral" árazza a magyar kamatkilátásokat, mivel jelenleg 0,30 százalékpontot valamivel meghaladó további MNB-kamatcsökkentési várakozás, a jövő április választásokat közvetlenül követő időszakra pedig kamatemelés szerepel a határidős árazásokban.
A Royal Bank of Scotland elemzői közölték. hogy ezt téves árazásnak tartják, és a maguk részéről - a 0,60 százalékpontos további csökkentési várakozásuk mellett - 2014 negyedik negyedéve előtt nem valószínűsítik az MNB-kamatemelés napirendre kerülését.
A magyar jegybank az RBS londoni szakértői szerint sem szembesül ugyanazokkal a monetáris dilemmákkal, mint a nagy folyómérleg-hiányokat görgető más felzárkózó gazdaságok jegybankjai, amelyek a bizonytalan globális piaci kondíciók környezetében nem tudnak kamatot csökkenteni. Magyarország folyó egyenlege a hazai össztermék (GDP) 2,5 százaléka környékén mozog, és ez mentesíti a magyar gazdaságot a folyómérleg-hiány finanszírozásához szükséges portfolió-beáramlások vonzásának kényszere alól még a működőtőke-beáramlás hiányában is - fejtegették keddi értékelésükben az RBS londoni elemzői.
A JP Morgan globális bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői is 3,00 százalékos alapkamatig folytatódó monetáris enyhítést jósoltak a keddi MNB-döntés utáni előrejelzésükben. Véleményük szerint azonban a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusával kapcsolatos piaci aggodalmak kiújulása esetén az MNB 0,10 százalékpontra lassíthatja az esetenkénti kamatcsökkentési ütemet.
A JP Morgan alapeseti forgatókönyve ezért azzal számol, hogy a 3,00 százalékos alapkamat-mélypontot az MNB csak 2014 elején éri el.
A cég londoni elemzői sem zárták ki azonban azt a lehetőséget, hogy ha a kockázati háttér kedvező marad, akkor a magyar jegybank már idén decemberben eljuthat erre a kamatszintre.
A JP Morgan szakértői szerint azonban ha az MNB kibővített növekedésösztönző hitelprogramja nyomán fellendülésnek indul a hitelkiáramlás a magánszektorban, az MNB aligha tudná 3 százalék alá csökkenteni alapkamatát, mert ezzel negatív reálkamat kialakulását kockáztatná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk