Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Kampánypénzzel csaltak Veszprém megyében a 2014-es választásokon

Kampánypénzzel csaltak Veszprém megyében a 2014-es választásokon

Költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy 48 éves kecskeméti férfi ellen, aki az ügyészség szerint a 2014-es választások idején egy Veszprém megyei jelölt kincstári kártyájával visszaélve

csaknem egymillió forint kárt okozott. A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség pénteken az MTI-vel azt közölte: a férfival az egyik kis párt elnöke kötött megbízási szerződést országgyűlési képviselőjelöltjük kiválasztása és a támogató aláírásgyűjtés érdekében. Ezután a férfi hirdetés útján kapcsolatba lépett egy Veszprém megyei nővel, akit megbízott az aláírásgyűjtéssel.

A nő az egyik ismerősét kérte fel, hogy jelöltként induljon, neki a férfi azt mondta, miután megkapja a választási kártyát, azt át kell adnia, nehogy a pénzt a kampánytól eltérő célra fordítsa, majd megígérte, hogy az elszámoláshoz szükséges számlákat időben átadja számára.

A jelölt, miután megszerezte a szükséges 500 érvényes támogatói aláírást és átvette a Magyar Államkincstártól az egymillió forintos támogatás felhasználására alkalmas kártyáját, azt annak PIN-kódjával együtt átadta a vádlott által megbízott nőnek és társának. Ők már útban Kecskemét felé jogosulatlanul fizettek a kártyával, a bizonylaton a kártyabirtokos nevét aláírva. Emiatt jogosulatlanul megszerzett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt nekik is bíróság elé kell állniuk - közölte az ügyészség.

A kecskeméti férfi, miután a kártyát megszerezte, azzal éttermekben, áruházakban, üzemanyagtöltő állomásokon fizetett, valamint 700 ezer forintot átutalt róla.

A jelöltként indult nő később többször próbálta megszerezni a pénz felhasználását igazoló számlákat, de a férfit nem tudta elérni. Közben kiderítette, hogy a 700 ezer forintos átutalás rendezvényszervezés jogcímen történt, így tudott annak valótlanságáról, az elszámolásban is ezt szerepeltette.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár ezért a nőt a jogosulatlanul felhasznált támogatás kétszeresének visszafizetésére kötelezte, illetve az ügy egyik vádlottjaként neki is a bíróság előtt kell felelnie a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.