Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 04. 09:29, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI - fotó:Skanzen

Kárpát-medencei táncházzenészek töltik meg muzsikával hétvégén a Skanzent

Kárpát-medencei táncházzenészek töltik meg muzsikával hétvégén a Skanzent

Szombaton családi programok, kézműves foglalkozások, hangszerbemutatók és a több mint 40 éves táncházmozgalom legkiválóbb zenekarai várják a látogatókat Szentendrén a Skanzenben.

Az első Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójával indul a Hagyományok Háza őszi évada: a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal közös rendezvény pénteki, zárt körű szakmai napja után szombaton családi programok, kézműves foglalkozások, hangszerbemutatók és a több mint 40 éves táncházmozgalom legkiválóbb zenekarai várják a látogatókat Szentendrén.
Az egész napos zenés forgatagnak a Skanzen Észak-magyarországi falu és Felföldi mezőváros tájegységeinek portái adnak otthont, ahol budatelki, dél-alföldi, moldvai és gömöri hagyományőrző mesterekkel is találkozhatnak a látogatók - mondta Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese a rendezvényt beharangozó szerdai tájékoztatón.

A folyamatosan szóló népzene mellett - amelyről egyebek közt a Magyar Tekerőzenekar, az Üsztürü zenekar és a Fonó zenekar fog gondoskodni -, szombaton gyermek és családi programok, kézműves foglalkozások, játék és tánctanítás, mesemondás, énektanítás, hangszerbemutató és Halmos Bélát megidéző kiállítás is várja az érdeklődőket.

Délután öt órától a meghívott mesterek adnak koncertet, majd hat órától zenés felvonulás indul az Észak-magyarországi faluból az esti gálaműsornak otthont adó Amfiteátrumba, amelyet héttől a találkozón résztvevő zenészek, zenekarok, a hozzájuk csatlakozó hagyományőrző mesterek és további vendégek töltenek meg muzsikával - fogalmazott Bereczki Ibolya, hozzátéve, hogy reményeik szerint sikerül hagyományt teremteniük a rendezvénnyel.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, a Gyimesben működő Erdélyi Táncházzenészek Találkozójának mintájára született rendezvény pénteki, zártkörű szakmai napján négy mesterkurzust tartanak budatelki, dél-alföldi, moldvai és gömöri hagyományőrző mesterek vezényletével. A szentendrei Pap-sziget Kempingbe szervezett délutáni előadásokon a táncházmozgalom tudományos alapjai, kialakulása, aktuális helyzete, a jó táncház pillérei, a zenekar-menedzsment aktuális problémái és az oktatás kerülnek terítékre.

A Hagyományok Háza aktuális programjairól szólva a főigazgató kiemelte a szeptember 16. és 21. közötti nyílt hetet, amely ízelítőt ad az intézmény egész éves munkájából, valamint a Magyar Állami Népi Együttes új, kárpátaljai összefoglaló folklórműsorát, amely novemberben mutatkozik be a Nemzeti Színházban és a remények szerint tavasszal Kárpátaljára is sikerül elvinni.

Cseri Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy újra reneszánsza van a népi kultúrával való foglalkozásnak, méghozzá olyan módon, amely a ma embere számára is élvezhető, kezelhető. Mint hangsúlyozta, remélik, hogy két-három éven belül ennek a találkozónak sikerül olyan magas szintre felfutnia, hogy képes lesz több ezer embert megszólítani.

Részletes programok a Skanzen oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: