Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. November 25. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Katasztrófavédelmi értekezlet

Katasztrófavédelmi értekezlet

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - a téli felkészülés jegyében, a 28 együttműködő részvételével – megtartotta az idei első téli értekezletét november 23-án, Plisszentkereszt-Dobogókőn.

Az értekezletre a Walden Hotelben került sor, ahol a 2014. évi, decemberi ónos eső okozta károk felszámolása idején az kihelyezett katasztrófavédelmi vezetési pont működött.

Az értekezlet célja - a rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező események kezelése érdekében szükségessé váló felkészülési és végrehajtási feladatok egyeztetése, és összehangolása.

Az értekezletet Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg - köszöntötte a megjelent társ- és rendvédelmi szervek, az egészségügyi ágazat, a vízügyi igazgatóságok, az energiaszolgáltatók, a közútkezelők, a közösségi közlekedést biztosító szolgáltatók, a karitatív- és közfeladatot ellátó szervezetek megjelent vezetőit, illetve képviselőit. Beszédében kihangsúlyozta - az esetlegesen bekövetkező rendkívüli téli időjárás okozta károk elhárítása, felszámolása az együttműködők összehangolt munkáján, gyors reagálásán és szakszerű beavatkozásán múlik.

A megyét érintő rendkívüli téli időjárással összefüggő, korábban beazonosított kockázati helyszíneken, az utak járhatatlanná válásának, valamint műszaki-mentést igénylő közlekedési esemény bekövetkezésének valószínűsége nagyobb. Ennek alapján, a katasztrófavédelem a közútkezelőkkel együttműködve felmérte és kijelölte a sikeres beavatkozáshoz szükséges erő- és eszközállományt.

Kiemelt figyelemmel kell kezelni a lakosság biztonságát, a települések alapvető ellátásának biztosítását. Nagyon fontos, hogy a katasztrófavédelem és a védekezésben résztvevő együttműködők között gyors és zavartalan legyen az információáramlás, amely jelentősen megnöveli a mentési munkálatok hatékonyságát. Azonban nem szabad megfeledkezni a lakosság öngondoskodási képességének, valamint felelősségvállalásának fontosságáról sem, hiszen ezek hiányában nem valósulhatna meg a hatékony veszélyhelyzet-kezelés.

Az igazgató szavait követően, a Pest Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóság iparbiztonsági, polgári védelmi főfelügyelője, valamint a hatósági osztályvezető tartottak előadást. Tájékoztatták a résztvevőket a szakterületek által eddig megtett intézkedésekről, elemezték mindazon feladatokat, amelyek a korábbi évek tapasztalatai alapján a rendkívüli időjárással kapcsolatban előfordultak. Kiemelték - egy-egy esemény kapcsán bevonásra kerül a megyében működő 18 járási hivatal, továbbá fontos szerep hárul a helyi védelmi bizottságokra, és a katasztrófavédelmi elnökhelyettesekre is.

Az igazgatóság a korábbi évek rendjét követve, havonta gyakorlatot tart az extrém időjárás körülményeiből eredő feladatok végrehajtására, illetve az együttműködők közötti hatékony együttműködés érdekében.

Az értekezlet zárásaként, az egyes együttműködők által delegált szakemberek számoltak be a szervezetük képességeiről, erő- és eszközállományáról, és esetleges szervezeti változásaikról.

Fotó: PMKI

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben