Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 11. 17:09, csütörtök | PR

Kazán választás - hogyan?

Kazán választás - hogyan?

Sok jele lehet annak, hogy eljött a kazáncsere ideje. Kazánt választani azonban korántsem ilyen egyszerű.

Ha szeretnénk mindent figyelembe véve választani, akár több napba is telhet, mire a nekünk leginkább megfelelőt megtaláljuk. De miért ilyen nehéz ez?

A műszaki adatok mellett számos egyéb dolgot is figyelembe kell venni. Kazán választáskor utána kell járnunk az eszközök teljesítményének, energiaigényének, károsanyag-kibocsátásának, de legalább ennyire fontos szempont annak márkája és ezzel összefüggésben annak tartóssága, szervizelhetősége, garanciája is.

Nyílt égéstér? Zárt égéstér?

Elsőként döntést kell hoznunk a nyílt- és zárt égésterű kazánok között. Melyik a megfelelő számunkra? A választás sokszor kézenfekvő, de ehhez ismernünk kell a két alap típus közötti főbb különbségeket.

A nyílt égéstér tulajdonképpen azt jelenti, hogy az égéshez szükséges oxigén a helyiség a levegőjéből jut a kazánba. Az otthonunk levegője táplálja az égést, ami egyértelű veszélyként magában rejti annak lehetőségét, hogy meghibásodás esetén nem kívánatos anyagok kerülnek lakásunk levegőjébe.

A zárt égésterű készüléket más néven turbós készüléknek nevezzük. Nem teljesen pontos azonban az egyezés, hiszen a turbós készülékek forgalmazása az Európai Unióban mára megszűnt, ezért Magyarországon sem lehetséges már ilyen készüléket beszerezni és beszereltetni. Ennek ellenére zárt égésterű termékek vásárlása továbbra is lehetséges.

A kondenzációs gázkazán is zárt égésterű készülék, annak használata viszont nem csak, hogy engedélyezett, de kifejezetten hatékonynak is számít.

A hatályos jogszabályok ismerete tükrében érdemes a legjobb hatékonysággal működő készüléket választani.

Lássuk, mi van még…

Ha kombi készüléket választunk, két legyet ütünk egy csapásra, ugyanis ezzel a használati melegvíz-ellátásunk is biztosított. Hely és költségtakarékos megoldás.

Ennek ellenére a fűtő készüléket egy külső tároló segítségével is használhatjuk, például nagyobb vízigény esetén.

Egyértelmű, hogy melegvíz igényünk befolyásolja a készülék választásunkat is. A jól megválasztott átfolyós készülék pénztárcabarátabb megoldásnak számít, de jelentős melegvíz fogyasztás esetében akár egy külső tárolót is bevethetünk.

A komolyabb műszaki adatok közötti eligazodás szakmai feladat, ezért, bár elérhetőek különféle online kalkulátorok (például a webkazán oldalán), mégis javasolt lehet épületgépész szakember segítségét kérni.

Mivel a kazán vásárlásával hosszú évekre elköteleződünk, ezért feltétlenül komoly figyelmet kell fordítani a választásra. Célszerű több kérdésben is szakemberrel egyeztetni, azonban miután körvonalazódott, hogy milyen készülékre is van igényünk, bátran válogathatunk a különféle internetes webáruházak kínálatából is.

Ma már az interneres vásárlás rendkivül egyszerű, ráadásul kényelmes is, hiszen otthonunk kényelméből érhetjük el a különféle márkák különféle típusait.

Legyünk körültekintőek és alaposak, hiszen akár évtizedekig is szolgálhat minket kazánunk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.