Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Kedden nyugodtan tovább vághat az MNB

Kedden nyugodtan tovább vághat az MNB

A Fed segítségével visszaállhat a 25 bázispontos kamatvágásokra az MNB, de a ciklus alját továbbra is 3,0−3,25 százalékra várják az elemzők. Az MNB saját veszteségének mérséklése miatt is az agresszívabb lazításra kényszerülhet - írja a Napi Gazdaság.

Az amerikai szigorítás elmaradása kedvező terepet biztosít az MNB monetáris tanácsának, hogy jövő kedden akár az augusztusi húsz bázispontnál újra nagyobb ütemben folytassa a kamatvágást. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők különböző prognózisokat adtak a döntésre: bár a konszenzus 20 bázispontos csökkentést vár, a vélemények 10 és 30 bázispont közötti széles skálán szóródtak. A kamatpálya aljával kapcsolatban viszont sokkal nagyobb az egyetértés, szinte mindenki továbbra is 3,0-3,25 százalék környékén várja a ciklus végét, amit nagy valószínűséggel még az idén, legkésőbb 2014 elején elér a tanács.

Nem egyértelmű azonban, hogy jövőre, a Fed szigorítására és a hazai gazdasági kondíciók megváltozására hogyan reagál az MNB. Bár a konszenzus enyhe szigorítást, 2014 végére 3,45 százalékos rátát jósol, elég nagy szórás mellett adták meg előrejelzéseiket a szakemberek. Volt, aki szerint jövőre folytatódhat a lazítás és akár 3 százalék alá is benézhet a kéthetes kamat − ez amúgy a növekedési hitelprogram nyomán keletkező jegybanki veszteséget is mérsékelné. Mások szerint viszont a fejlett piaci hozamemelkedés bár lassabb ütemben, de folytatódik, ami miatt a jövő év végét akár 4,25 százalékos alapkamattal is zárhatja a magyar gazdaság.

Egyelőre támogató a környezet

Mivel most a külső és a belső környezet is támogató, valószínű, hogy a jövő héten vág a Monetáris Tanács, csak a mérték a kérdés. Visszatérhetnek a 25 bázispontos lépésközre, 3,55 százalékra mérsékelve a kamatot. Nagyjából ezen a szinten árazza jelenleg a piac a ciklus végét, vagyis különösebb meglepetést nem okozna egy ilyen alacsony alapráta − véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere. Egyértelműen jobb a hangulat, mint múlt hónapban, így most a befektetők óriási iramban fordulnak vissza a feltörekvő piacokra. Mindenhol jókora erősödést tapasztalunk, amit a tanács biztosan szívesen kihasznál, ráadásul a legfrissebb hazai inflációs mutatók is bőven lehetővé teszik a lazítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk