Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kékfrank és korona: helyi pénzektől élénkül a gazdaság

Kékfrank és korona: helyi pénzektől élénkül a gazdaság

Egyre jobban terjed Magyarországon a helyi pénzek használata. Az első regionális hazai fizetőeszköz, a soproni kékfrank 3 éve került forgalomba, majd 2012-ben további két utalvány, a balatoni és a Bocskai korona született meg. A három regionális fizetőeszköz márciusban szövetségre lép egymással. Az együttműködés célja, a hasonló kezdeményezések támogatása, valamint a vonatkozó törvényjavaslatok véleményezése. A Rádió Orient műsorában Leitold László és Perkovátz Tamás beszélt a helyi pénzek gazdaságélénkítő és közösségépítő hatásáról.

A köznyelven csak helyi pénznek nevezett pénzhelyettesítő utalvány a rendes utalványokkal ellentétben többszörösen felhasználható. A világon ma több mint kétezer ilyen fizetőeszköz létezik. A Rádió Orient műsorában Leitold László elmondta, a helyi pénz alkalmazásának oka a lokális gazdaság élénkítése, a helyi forgalomba kerülő pénzmennyiség irányítása a regionális gazdasági szereplők felé. Ez a megoldás biztosítja, hogy a megtermelt jövedelem helyben maradjon. „Ez a pénztípus csak egy zárt közösségen belül mozoghat, szerződött elfogadóhelyei vannak” – emelte ki a Balaton Korona Zrt. elnöke.

A helyi pénz forgalomba hozásához tőkével és felelősségvállalással bíró jogi személyre van szükség. A Balaton Korona Zrt. elnöke hangsúlyozta, a soproniak szövetkezettel, míg a hajdúnánásiak önkormányzati tulajdonban lévő közüzemi vállalattal oldották meg a kérdést. „A balatoni koronát egy erre a célra létrehozott részvénytársaság bocsátja ki. A tagok között önkormányzatok, a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, valamint helyi magáncégek vannak” – beszélt a balatoni helyzetről az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A 2012. március 22-én forgalomba került balatoni koronának jelenleg körülbelül 200 elfogadóhelye van. Az elnök a regionális pénz előnyeként a kedvezményeket emelte ki. „A felhasználók 2-10 százalékos, de akár 20 százalékos kedvezményt kaphatnak, amennyiben balatoni koronával fizetnek. A jövőben további piaci szereplőket is érdekeltté kell tenni” – hangsúlyozta a vendég.

A 3 éve forgalomba került soproni kékfrank tapasztalatairól Perkovátz Tamás beszélt. A helyi fizetőeszköz kigondolója kiemelte, ez az egyetlen olyan regionális pénz, amelyet két országban fogadnak el. A vendég a jó gyakorlat folytatására hívta fel a figyelmet. „A 3 helyi magyar pénz szövetségégével nagyobb értéket tudunk előállítani. Együtt sokkal hasznosabbak vagyunk” – emelte ki.

Az európai unós irányelvekkel és a hazai szabályozással teljesen konform a pénzhelyettesítő utalványok alkalmazása – szögezte le Perkovátz. A vendég elmondta, a helyi pénz a gazdaságélénkítő hatás mellett fontos közösségépítő eszköz. „Amennyiben nincs meg a humánerőforrás és a szaktudás a gazdasági értékek teremtéséhez, sohasem indul meg a fejlődés. A regionális fizetőeszközök erősítik az atomizált közösségeinket, fokozzák a kohéziót és az összetartást” – jelentette ki a soproni kékfrank megálmodója.

A Rádió Orient vendége a jegybank közelmúltban kiadott, helyi pénzeket kritizáló véleményére is reagált. Perkovátz kiemelte, a pénzhelyettesítő utalványok és a forint egymás komplementerei, nem zárják ki a másikat. Leitold hozzátette, a válságban a csoda várása helyett tenni kell valamit. „Helyi nagyságrendben próbálunk megoldást találni. Igaz, hogy a helyi pénzek nem oldják meg az ország, az unió vagy a világ gondját, de ennek ellenére segítenek a kis közösségeknek” – hangsúlyozta. Hozzátette, a balatoni korona turisztikai attrakcióvá is válhat.

A helyi pénzek terjedésére a Nemzetgazdasági Minisztérium egy a rendszert szabályozó javaslattal reagált. A tervezet tőkekövetelményeket írna elő, valamint meghatározná, hogy a helyi pénzek forintfedezete milyen befektetésekben állna. A Balatoni Korona Zrt. elnöke kiemelte, támogatják a komplex szabályozást. „Nem érdekünk, hogy résszabályozatlanságokat kihasználó piaci szereplők jelenjenek meg. Ezért történik a Helyi Pénzek Szövetségének megalakítása. A szakmai érdekképviseletként funkcionáló szerv a törvényalkotó munkában véleményezéssel venne részt” – beszélt a jövőről Leitold László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;