Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 09. 10:12, szombat | PR

Kell-e az ingatlanomnak közvetítő? Érvek pro és kontra

Kell-e az ingatlanomnak közvetítő? Érvek pro és kontra

Az ingatlanközvetítő cégek a köztudatban leginkább a bérlői oldalhoz kötődnek. Emellett azonban a lakásukat kiadni kívánók számára is nagy segítséget jelenthetnek. De kinek és miért éri meg ilyen cégekkel együttműködni, ha piacra

Jövedelmező kiadások
Ha kiadó ingatlanokról van szó, senki nem születik szakértőnek. Az pedig talán a legritkább esetben történik meg, hogy valaki saját lakását szeretné kiadni, emellett pedig véletlenül éppen ingatlanközvetítőként tevékenykedik. A piacon felbukkanó lakáshirdetések, melyek magánszemélyektől származnak, sok esetben tartalmazzák az egyértelmű felhívást, mely szerint ingatlanközvetítők megkeresését nem kívánják fogadni.
Bár értelemszerűen a korábbi évek rosszabb tapasztalatai tehetők felelőssé az ingatlanpiac szakértőit körülvevő néminemű bizalmatlanságnak, ám manapság már egyre jellemzőbb tendencia, hogy kiadó, bérlő és közvetítő kölcsönösen jól járthat, ha mernek bízni a másikban. Egy albérletek/ kiadásában jártas szakértő vagy cég bevonása az ügymenetbe nem csak megkönnyíti különböző adminisztratív feladatainkat, de a lakásból származó bevételeink is előnyösebben alakulhatnak, még a kifizetendő közvetítői jutalék után is. Kiadó ingatlanunkat nyugodtan bízhatjuk tehát profi kezekbe.

Ingatlanközvetítők pro és kontra

Az ingatlanközvetítők is azon csoportokhoz tartoznak, akikről mindenkinek megvan a markáns véleménye, akár volt már dolga vele, akár nem. Épp ezért a vélemények is megoszlanak, hogy szabad-e, érdemes-e hozzájuk fordulni, ha kiadnánk lakásunkat. Az ingatlanpiac résztvevői számára nyújthat segítséget, ha tételesen összeszedünk néhány érvet. Lássuk tehát, hogy miért – vagy épp miért nem – érdemes kiadó ingatlanunkat szakértő kezekre bízni.

Pro:

Gördülékeny adminisztráció: Egy tapasztalt, sokat látott ingatlanközvetítő kiválóan igazodik el a kiadó ingatlanokkal kapcsolatos, bürokratikus útvesztőben, így az ügyemenet nagyban leegyszerűsödik. De ha még hétköznapibb példát szeretnénk említeni: a hirdetések szerkesztésével és megszövegezésével már eleve vonzóbbá tehetik lakásunkat.

Jobb ajánlatok: Ha a mi oldalunkon biztosan egy dörzsölt tárgyalópartner áll, sokkal nagyobb eséllyel csikarhatunk ki számunkra kedvező ajánlatokat a bérlők oldaláról.

Szakmai szűrés: Az ingatlanpiaci tapasztalat a szűrés területén is nagy segítségünkre lehet, mely által elkerülhetjük problémás, esetlegesen likviditási gondokkal küzdő bérlőket. Egyszerűen szólva: egy ingatlanközvetítő segítségével lakásunk nagyobb eséllyel kerül gondos kezekbe.

Kontra:

Többletköltségek, jutalékok: ahogy mindennek, úgy az ingatlanközvetítésnek is ára van. Nem feledhetjük, hogy az lakáspiaci szakértők ebből élnek, így az általuk kiszabott jutalék az ő jövedelmüket is biztosítja. Mérlegelnünk kell, hogy megéri-e számunkra az a néhány százalékos extra költség/veszteség, mellyel az ingatlanunk kiadásakor számolnunk kell.

Egyenetlen minőség: ahogy az ingatlanpiac hirdetői és bérlői is kifejezetten hullámzó minőséget és megbízhatóságot képviselnek, úgy az ingatlancégek és közvetítők között is találunk kevéssé korrekt, túlzottan haszonelvű társaságokat. Ezek szűrése laikusként meglehetősen nehéz, fontos merítési lehetőség azonban mások tapasztalatainak megismerése egy-egy céggel kapcsolatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.