Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 08. 14:03, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Későbbre halasztják az általános sztrájkot a Dunaferrnél

Későbbre halasztják az általános sztrájkot a Dunaferrnél

A Dunaferrnél a tervezettnél két nappal később, április 12-én, csütörtökön tartják meg a meghirdetett általános sztrájkot, abban az esetben, ha addig nem járnak eredménnyel a bértárgyalások.

Mondta a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI-nek szombaton.

Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint a munkabeszüntetést azért hirdette meg az érdekképviselet, s a pénteken hozzá csatlakozott Dunaferr Ifjúsági Szövetség, hogy kikényszerítsék az alapbér, valamint a szociális juttatások 4,2 százalékos emelését, valamint a 13. és 14. havi bér kifizetését. Ennek érdekében a múlt héten már kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak.

A jövő hét keddre tervezett általános sztrájkot a cégcsoporton belüli műszaki, technológiai okok miatt halasztják el két nappal. A húsvét utáni első munkanapon több üzemben karbantartási, üzemviteli szünet lesz.

A munkabeszüntetés részleteiről húsvét utáni kedden dönt a szakszervezeti szövetség tanácsa.

Az érdekképviselet január óta folytat bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével. A munkáltató és a szakszervezet álláspontja abban megegyezik, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően, január elsejei hatállyal 4,2 százalékkal emelkedjen a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke.

A cégvezetés a tárgyalások legutóbbi fordulóján javasolta, hogy a 13. havi, úgynevezett szabadságos bér teljes összegét fizessék ki a második félévben a munkavállalóknak, a 14. havi, úgynevezett karácsonyi bér azonban "további megállapodás tárgyát képezi".

A menedzsment álláspontja szerint ennek a két bérelemnek a munkavállalók anyagi ösztönzését szolgáló rendszer részévé kell válnia.

A bérmegállapodáshoz a cégcsoport orosz főrészvényesének a beleegyezése szükséges - mondta Mucsi Zoltán.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.