Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 13. 15:58, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Két héttel tovább látható a Nemzeti Múzeum Capa-kiállítása

Két héttel tovább látható a Nemzeti Múzeum Capa-kiállítása

Az eredetileg tervezettnél két héttel tovább, január 26-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Robert Capa/A játékos című kiállítása, amely a világhírű magyar származású fotográfus "szerepeit" mutatja be több mint 160 fotón keresztül.

A Robert Capa születésének 100. évfordulójára készült tárlat látogatói - az általa és róla készített felvételek, valamint korhű installációk segítségével - a fotográfust egyaránt megismerhetik mint emigránst, fotóriportert és haditudósítót, mint játékost és hőst - közölte az MTI-vel hétfőn a múzeum.
Fisli Éva kurátor a tárlat 2013. őszi megnyitója előtt elmondta: arra is hangsúlyt helyeztek, hogy bemutassák a fotók keletkezésének kontextusát. A közönség így láthatja, milyen formában kerültek Capa felvételei a korabeli olvasók elé. Néhány fotónál az is nyomon követhető, miként vágták meg, retusálták őket vagy egy új képfelirattal hogyan változtatták meg az értelmezési kontextust.
A tárlathoz Doku-tér is tartozik, ahol a látogatók elmélyülhetnek a Capa-irodalomban is.
Január 19-én a magyar kultúra napja alkalmából a múzeum Most megszólalnak a képek címmel tart irodalmi délutánt a kiállításhoz kapcsolódva. Hegedűs D. Géza Robert Capa, John Steinbeck, Irwin Show riportjaiból és visszaemlékezéseiből, valamint további kortárs írók és költők műveiből állította össze a világhírű fotográfus életének legfontosabb állomásait felidéző műsorát, amelyhez Gerendás Péter választott dalokat.
A Nemzeti Múzeum évek óta őrzi az úgynevezett Capa-mestersorozatot, amelyből az ország számos városába vitt el válogatást, 2013 októberében pedig Rómában mutatott be egy különleges összeállítást a fotográfus által a második világháború idején, Olaszországban készített felvételekből; ez az anyag jelenleg Firenzében, az Alinari Nemzeti Fotográfiai Múzeumban látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk