Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Május 14. 08:44, szerda | Helyi
Forrás: MTI / fotó:danubia-televízio.hu

Kezdődhet az inkubátorház építése Pócsmegyeren

Kezdődhet az inkubátorház építése Pócsmegyeren

Megkezdődtek az előkészületek a pócsmegyeri magyar-szlovák inkubátorház építésére, amely 300 millió forintos beruházásból valósul meg. A létesítmény egyebek közt szakmai konferenciák megtartására lesz alkalmas.

Megkezdődtek az előkészületek Pócsmegyeren egy magyar-szlovák inkubátorház építésére, a 300 millió forintos beruházás fedezetét a helyi önkormányzat, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szlovák Kereskedelmi Kamara közös uniós pályázata biztosítja - mondta a Pest megyei község polgármestere az MTI-nek.

Németh Miklós (független) közölte: a leendő intézmény a határon átnyúló együttműködések erősítését hivatott előmozdítani, e törekvést az unió is kiemelten fontosnak tartja. Ebben a térségben eddig is működtek különféle gazdasági, kulturális kapcsolatok a magyar és a szlovák partnerek között, de nem volt egy olyan szellemi központ, amely otthont adna a közös programoknak, üzleti tárgyalásoknak. A Szentendrei-szigeten, a határtól alig 30 kilométerre fekvő Pócsmegyeren felépülő, összesen 1400 négyzetméteres épületegyüttes e hiányt pótolhatja.

Pócsmegyer vonzáskörzetében máris hozzávetően negyven olyan vállalkozás tevékenykedik, amely szívesen lépne kapcsolatba a határ túloldalán prosperáló szervezetekkel. Elsősorban a villamosenergia- és a gázszolgáltatásban, a kereskedelemben, az élelmiszer-előállításban és a turizmusban lehet a kapcsolatokat tovább bővíteni - vélekedik a polgármester.
Az inkubátorház konferenciák, szakmai tanácskozások megtartására is alkalmas lesz.
A 2300 lelket számláló Pócsmegyer hátrányos helyzetű településnek számít, mert a szigeten a felszín alatt húzódó, Budapest ivóvíz-ellátását biztosító természetes vízkincs védelme miatt csak korlátozott ipari tevékenység végezhető, így a helyiadó-bevételek is szerényebbek. Az új intézmény viszont munkahelyeket teremthet és a vendéglátás révén élénkülő forgalom is kedvezően hathat a térségre - közölte Németh Miklós.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt