Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kilenc pénzintézet perli a jegybankot

Kilenc pénzintézet perli a jegybankot

Négy kereskedelmi bank és öt takarékszövetkezet nyújtott be keresetet a jegybank által korábban kirótt büntetések ellen – tudta meg a Napi Gazdaság Binder Istvántól, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivőjétől. Bíróságra megy a Raiffeisen, az Erste, az FHB és a DRB Bank. Az MNB március közepén jelentette be, hogy elmarasztalt 35 pénzintézetet, mert jogszabályellenesen számítottak fel díjakat.

A bankoknak összesen 1,2 milliárd forint büntetést kell fizetniük, valamint 33-nak a szabálytalanul felszámított díjakat is vissza kell utalnia ügyfeleinek. A bankok eltérően reagáltak a büntetésre, többségük úgy döntött, hogy inkább fizet és nem tesz további lépéseket. Ezzel együtt az ügyben megszólaló pénzintézetek kivétel nélkül kiálltak amellett, hogy működésük és díjszabásuk jogszerű volt, az elmarasztaló döntés pedig méltánytalan és megalapozatlan. Azt, hogy a bankok ennek ellenére elfogadták a büntetést, a piacon annak tudják be, hogy „jobb a békesség' és nincs értelme az utóbbi időben egyre aktívabb szabályozóként fellépő jegybankkal újabb konfliktusokat keresni.

A jogi utat választó bankok közül többnek is a maximális büntetéshez közeli összeget kellene megfizetnie, így a Raiffeisennek és az Erstének egyaránt 98 millió forintot, míg az FHB-nek 95-öt. A perelő takarékszövetkezetek büntetése 12 és 35 millió forint között mozog. A szintén 98 milliós büntetéssel sújtott MKB már korábban közölte, ügyfelei érdekeire tekintettel nem keres jogi megoldást, sőt, az eredeti – azóta egy hónappal kitolt – április végi határidőre eleget tett a határozatban foglaltaknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk