Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 13. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Szentendre Önkormányzata

Kínának is tetszik a szentendrei mobilgát

Kínának is tetszik a szentendrei mobilgát

Kínai és luxemburgi delegáció látogatott Szentendrére a hazánkban egyedülálló mobil árvízvédelmi rendszer tanulmányozására a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából.

A Budapesti Víz Világtalálkozó (Water Summit) kiemelt jelentőségű nemzetközi rendezvény volt november 28-30. között. A találkozó során kínai és luxemburgi delegáció látogatott Szentendrére a hazánkban egyedülálló mobil árvízvédelmi rendszer tanulmányozására.

A háromnapos konferenciasorozat fővédnöke, Áder János köztársasági elnök meghívására 117 országból közel 1800 résztvevő és 600 szakkiállítás látogató regisztrált az eseményre. A konferencia három napján állam- és kormányfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek magas rangú tisztviselői, az üzleti és tudományos élet szereplői, valamint a civil társadalom képviselői vitatták meg a víz, a szanitáció (szennyvízelhelyezés) és a fenntartható vízgazdálkodás legjelentősebb kérdéseit.

A Budapesti Víz Világtalálkozó végén Budapesti Nyilatkozat 2016 címmel egy záródokumentumot fogadtak el, mely a globális vízbiztonság hosszú távú megőrzése érdekében konkrét cselekvéseket, akciókat fogalmaz meg, többek között a Magyarország számára is olyan kiemelten fontos területeken, mint a határon átnyúló vízügyi együttműködés erősítése, valamint a nemzetközi vízügyi intézményrendszer reformja. A világtalálkozó résztvevői jelezték, hogy érdeklődnek a szentendrei mobilgát iránt is, így két magas rangú delegációt fogadott városunk a konferencia ideje alatt.

Delegációk Szentendrén

November 28-án Mr. Chen Lei, Kína vízügyi miniszterét és vízügyi szakemberekből álló kíséretét fogadta Verseghi-Nagy Miklós polgármester a Városházán. A vendégeknek Román Tamás, az IBS Technics GmbH (a gátelemek beszállítója) magyarországi vezetője tartott vetített-képes előadást a gátról és a 2013-as árvízről. A delegáció programja a Duna-parton folytatódott, ahol a VSZ Zrt. munkatársai lenyűgöző szakszerűséggel és gyorsasággal mutatták be a gát összeszerelését. A kínai miniszter kifejezett kérése volt, hogy eljöhessen Szentendrére, hisz nemrég járt nálunk a helyettese, aki beszámolt itteni tapasztalatairól. Mr. Chen Lei komoly érdeklődést mutatott a mobil árvízvédelmi fal technológiája iránt.

November 29-én Luxemburg környezetvédelmi minisztere, Carole Dieschbourg látogatott Szentendrére kíséretével. Luxemburgban most alkotnak vízügyi törvényt, ezért a helyi szabályozók is különösen érdekelték a vendégeket. A miniszter asszony elkötelezett az európai összefogás mellett, véleménye szerint „Határozott, hatékony és koherens szakpolitikákra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük céljainkat”. A luxemburgi delegációt dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester fogadta.

Közép-Európában egyedülálló a belvárosi árvízvédelmi védmű

A nemzetközi delegációkat az Országos Vízügyi Hatóság szakértői is elkísérték városunkba a Közép-Európában egyedülálló mobil árvízvédelmi rendszer miatt.
A projekt 2012. szeptember – 2014. március között valósult meg 1,27 milliárd Ft EU-forrásból. A mobil árvízvédelmi fal hossza: 333 méter, felállítása 4-6 órát vesz igénybe. A beruházás kivitelezője a SWIETELSKY-Kötiviép’B Konzorcium volt, a szállító pedig az IBS Planungs-, Vertriebgesellschaft mbH.

Az Önkormányzat számára stratégiai döntés volt, hogy az 1960-as években épült, a város történelmi óvárosát és egyben a legfrekventáltabb turisztikai helyszínét megtestesítő, azonban vízzáróságában jelentősen károsodott terméskő burkolatú töltés egy részen olyan védmű létesüljön, amely árvíz idején teljes körű biztonságot nyújt, egyébként pedig a Duna-korzót kinyitja a Duna felé, illetve a Dunáról is kitárulkozik az utcafront látványa.

A Magyarországon először alkalmazott új mobil árvízvédelmi fal megvalósításában közreműködők – a tervezéstől a kivitelezésig és a vízjogi üzemeltetési engedély megszerzéséig – együttműködése, szakértelme jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a mobil árvízvédelmi fal teljes sikerrel megvédte a várost 2013 nyarán a Duna százéves legnagyobb áradásától, amikor a Duna a valaha mért legmagasabb vízszintnél 36 cm-rel magasabban tetőzött.

„A szentendrei árvízvédelmi védmű megerősítése és átalakítása, első mobilgát Magyarországon” 2014-ben Építőipari Nívódíjat kapott, amit a létesítményen elhelyezett tábla hirdet.

Fotó: Szentendre Önkormányzata

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.