Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 20. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Kipucolnák a világűrt

Kipucolnák a világűrt

Űrtakarítógéppel kívánja megtisztítani a világűrt a veszélyes hulladékoktól CleanSpeace One nevű programja keretében egy tekintélyes svájci felsőfokú oktatási intézmény, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL).

Programja olyan kisméretű műholdak kifejlesztését irányozza elő, amelyek alkalmasak a világűrben a hulladékok felkutatására, Föld körüli pályáról való eltávolítására és a Föld légkörében való elégetésére.

Jérome Grosse, az EPFL szóvivője elmondta: két megoldást tanulmányoznak. Az egyik a „kamikaze műhold”, amely megragadja a roncsot és vele együtt megsemmisíti magát, a másik pedig megragadja a hulladékot, és a légkörbe juttatja, ahol az lezuhan.

„Itt az ideje, hogy tegyünk valamit, hogy csökkentsük az űrszemét mennyiségét” – mondta Claude Nicollier svájci űrhajós, professzor a program ismertetésekor. A CleanSpace One program költségvetése 10 millió svájci frank (2,4 milliárd forint).

A CleanSpace kifejlesztői elsőként az első svájci műholdat, a 820 grammos, 10 centiméter oldalszélességű Swisscube-ot akarják begyűjteni. Fellövése után a (30 cm hosszú, 10 cm széles és 10 cm magas) CleanSpace One-nak el kell érnie a célpontot, meg kell ragadnia, stabilizálnia kell, el kell távolítani a föld körüli pályáról és a Föld légkörébe kell irányítania, ahol megsemmisíti magát, vagy leejti a roncsot. A hulladék megragadásához az EPFL-n az állat- és növényvilág inspirálta elgondolásokat tanulmányoznak.

Az EPFL szerint 16 ezer, 10 centiméteresnél nagyobb és több százezer ennél kisebb tárgy lebeg a világűrben. Sok közülük a világűrben széthullott rakéták vagy műholdak darabja.

Becsapódás esetén ezek a tárgyak súlyosan megrongálhatják a működő műholdakat. Ez történt 2009 februárjában is, amikor az Iridium-33 nevű amerikai távközlési műhold az üzemen kívüli Kozmosz-2251 orosz műholddal összeütközve felrobbant.

Az ilyen balesetek jelentősen megdrágítják a világűrbe kerülő objektumok biztosítását, amelynek a költségei már most elérik a 20 milliárd dollárt (4404 milliárd forint). Az EPFL szerint szaporodni fognak az összeütközések, mert a hulladékok mennyisége folyamatosan nő.

A Swiss Re svájci viszontbiztosító által tavaly közzétett tanulmány szerint minden évben egy a 10 ezerhez az esélye annak, hogy egy egy centiméteresnél nagyobb hulladék föld körüli pályán keringő, tíz négyzetméteres műholddal ütközik.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.