Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Február 15. 07:00, szombat | Belföld

Köteles-e fizetni a munkáltatónak a munkába járást?

Köteles-e fizetni a munkáltatónak a munkába járást?

Köteles fizetnie a munkáltatónak a munkábajárás költségét? Ha igen, mennyit? Erre válaszol legfrissebb jogi témával foglalkozó kérdés-válaszunk! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Jelenleg teljes munkaidős alkalmazottként dolgozok egy budapesti cégnél. Napi 8 óra heti 5 napban.
Érdekelne, hogy a cég köteles-e az utazásom költségeit kifizetni? Ez havi 58.000 Forint (bérlet).
Mennyit köteles fizetni, van-e ennek maximuma, illetve ezt szerződésben kell-e foglalni vagy ez automatikusan jár munkaszerződés megkötésekor?
Illetve ez mennyi fizetési kötelezettséggel jár a munkaadómnak, kap-e ebből valami visszatérítést vagy csak az áfát igényelheti vissza?

Válaszát előre megköszönöm!
Tisztelettel.

2014. 02. 06.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A 39/2010. (II.26.) Kormányrendelet szabályozza a munkába járás költségeinek térítését.

Fontos, hogy mi a jogszabály értelmében a munkába járás, vagyis milyen esetben köteles téríteni a munkáltató.
"munkába járás:

aa) a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás, továbbá

ab) a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyét - annak földrajzi elhelyezkedése miatt - sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni;"

"3. § (1) A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes áru, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló
a) belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,
b) helyközi (távolsági) autóbuszjáraton,
c) elővárosi buszon, HÉV-en,
d) menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven
utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.

2) A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a."

A maximált 34.600.- Ft. a hazautazásra vonatkozik, nem a munkába járásra.
"hazautazás: a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer - az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer - a lakóhelyre történő oda- és visszautazás;"

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.