Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 04. 09:31, péntek | Helyi
Forrás: lvp

Kötelező kutyachip, indul az ebek összeírása

Kötelező kutyachip, indul az ebek összeírása

Kötelező chippelni január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyát, az a gazda, aki ezt elmulasztja, büntethető. Már elkezdődött az ebek összeírása Szentendre térségében is.

Már évek óta lehetőség van a kutyák chippelésére, eddig azonban elsősorban azok ültettették be kedvencükbe, akik külföldre is utaztak velük. A chipes azonosítás egyébként egy elszökött állat esetében akár életmentő is lehet, hiszen könnyebben visszakaphatja elveszett kedvencét a gazdája.

Január elsejétől új állatvédelmi törvény írtja elő, hogy az négy hónaposnál idősebb ebek csak úgynevezett elektronikus transzponderrel, vagyis chippel tarthatók. Mostantól így büntethető az, akinek a kutyusa nincs chippelve. A beültetés árát törvényi előírás szabja meg, melynek értelmében 5000 és 9500 forint közötti összegbe kerülhet a chippelés, ezért azonban a chip mellett az állatorvosok meg is vizsgálják a kutyákat, valamint a gazda kérésére regisztrálják az Állatorvosi Kamara által működtetett rendszerben, mely alapján, ha elveszik, akkor azonosítható az eb.

A megkérdezett szakember szerint a városban és környékén kedvezőek a tapasztalatok, de országos szinten is jelentős volt decemberben a kutyachippelések száma.

Kisebb településeken vagy esetleg szegényebb területeken jelenthet problémát a beültetés elmaradása, elsősorban olyan helyeken, ahol a kötelező féregtelenítés, a veszettség elleni oltás is általában elmarad, pedig ezek nélkül az állatokon keresztül az emberek egészsége is veszélybe kerülhet.

A törvény életbelépését követően azonban már a térségében, a kisebb településeken is elkezdődött az ebek összeírása, így hamarosan minden kutyát leellenőriznek a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.