Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Január 16. 07:17, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Kovács Kitti festőművész és Szabó J. Gergely grafikus kapja idén a Barcsay-díjat

Kovács Kitti festőművész és Szabó J. Gergely grafikus kapja idén a Barcsay-díjat

Kovács Kitti festőművész és Szabó J. Gergely grafikus veheti át pénteken a pályakezdő alkotóknak járó Barcsay-díjat a Ferenczy Múzeumban, ahol kiállítás is nyílik műveikből.

Kovács Kitti festőművész és Szabó J. Gergely grafikus veheti át idén a pályakezdő alkotóknak járó Barcsay-díjat. A fiatal művészeknek Kónya Márta és Kónya Ferenc jogörökösök adják át az elismerést pénteken Szentendrén, ahol kiállítás is nyílik műveikből a Ferenczy Múzeum Barcsay-termében.

Herpai András művészettörténész, a kiállítás kurátora az alkotókat bemutatva elmondta: Kovács Kitti és Szabó J. Gergely a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Kovács Kitti nagyméretű olajképein a homogén színfoltokból előtűnő apró részletek bontakoznak ki, előidézve a rácsodálkozást a mikro- és a makrokozmosz hasonlóságára – jellemezte az alkotót a Ferenczy Múzeum munkatársa. Lassú, széles ecsetkezelése, az átgondolt és tudatos komponálás meditatív hangulatot kölcsönöz képeinek.

A kurátor a fiatal festőművészt idézte, aki így vallott honlapján: „a természet számomra egy örökösen mozgó, változó, érzelmekkel telített élőlény. A végtelennek tűnő terekben képes vagyok felszabadulni, feloldódni (…), a táji elemek megszemélyesítése révén az érzelmeimnek formákat, színeket tudok adni”.

Szabó J. Gergelyről szólva a művészettörténész rámutatott: grafikái narratív jellegű művek, amelyek mesélhetnek a mindennapok szürreális élményeiről, belső világunkról, élményeinkről. Rézkarcain, litográfiáin a szürrealizmus, az expresszionizmus egyéni módon keveredik, ami kizökkentheti a nézőt a mindennapok szürkeségéből.

Hozzátette: a fiatal alkotó kiállított már Párizsban, Bécsben, Erdélyben, de találkozhatott vele a közönség a Világok harca: a marsi invázió után című regény illusztrátoraként is.

A kurátor felidézte: a Ferenczy Múzeum és a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány évek óta közösen törekszik arra, hogy a névadó festőművész hírnevét öregbítsék határon innen és túl, s ennek részeként kerül sor évente a friss Barcsay-díjas művészek kiállítására.

Az alapítvány olyan pályakezdő alkotókat ismer el a díjjal, akik kiemelkednek kortársaik közül, és akik Barcsay szellemiségében építik pályájukat, a díj elnyerése ugyanakkor nem függ egy meghatározott stílustól. A zsűri tagjai között van például Kocsis Imre, Deim Pál festőművész vagy Feledy Balázs művészettörténész.

„A rangos díjat a mester testvére, Barcsay Erzsébet alapította 1989-ben, s azóta több mint 60 képzőművész kapta meg” – fűzte hozzá Herpai András.

A kiállítás március elsejéig látható a Barcsay múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára