Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közeledik a fűtési szezon - mire figyeljünk?

Közeledik a fűtési szezon - mire figyeljünk?

A tél közeledtével újra megkezdődik a fűtési szezon. A TIGÁZ azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a kifogástalan szolgáltatás érdekében még a hideg beállta előtt gondolják végig, milyen teendőkkel kell szembenézniük; mi az, amit maguk is elvégezhetnek, és miben szükséges szakemberek segítségét igénybe venni.

Hamarosan indul a fűtési szezon, amelynek kezdete előtt minden fogyasztónak érdemes megbizonyosodnia a gázkészülékek biztonságos üzemeltethetőségéről. A Tigáz Zrt. azt tanácsolja, hogy ügyfeleik az alábbi szempontokat figyelembe véve lépésről-lépésre ellenőrizzék fűtőberendezéseiket.

A légellátási feltételek vizsgálata során fontos meggyőződni a szellőzőnyílás átjárhatóságáról, valamint a biztonságos füstgáz elvezetésről, azaz a füstcsövek megfelelő rögzítéséről és a kéményvizsgálat érvényességi idejéről.

Vizes fűtési rendszereknél az újbóli beüzemelést megelőzve minden esetben elengedhetetlen átnézni, hogy az elzáró szerelvény mind az előremenő, mind a visszatérő ágban nyitott állapotban legyen, hiszen ellenkező esetben súlyos gőzrobbanás következhet be. Nyitott rendszerű központi fűtési rendszereknél ezen felül ellenőrizni kell a tágulási tartályban a vízszintet, és a tartály hőszigeteltségét. Amennyiben szükséges, vizet kell tölteni a rendszerbe, fagyveszély esetén pedig gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről.

Zárt fűtési rendszereknél kulcsfontosságú a rendszerben uralkodó nyomás mérése, amit alacsony érték esetén a gázkazán gépkönyvében (vagy kezelési utasításában) szereplő értékre kell emelni. A keringető szivattyú működésének ellenőrzése is lényeges, hiszen a hosszú állási idő meghibásodáshoz vezethet. További feladat a fűtési rendszer légtelenítése, és minden esetben, de főként konvektoros fűtésnél célszerű a fűtőkészülékek 1 m-es környezetéből minden éghető anyagot eltávolítani, hiszen a meggyulladt tárgyak komoly kárt okozhatnak.

Szakember által elvégzendő vizsgálatok:

A gázkészülékek belső ellenőrzését évente legalább egyszer ajánlott megismételni, amikor a szolgáltató szakértői megvizsgálják többek között az égő megfelelőségét, azt szükség esetén kitisztítják, ellenőrzik a biztonsági elemek működőképességét, továbbá átnézik, hogy nincs-e szivárgás a berendezésnél. Zárt égéstermék elvezetésű gázkészülékeknél szakemberrel kell ellenőriztetni az égéstermék elvezető rendszer szabad átjárhatóságát is, mivel kialakítása miatt esetenként rovarok költözhetnek bele.

A fűtés kezdetekor sok esetben gondot jelent a gyújtóláng meggyújtása a konvektorokba és az állókazánokba beköltözött pókok miatt, valamint problémát okozhat a mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok beporosodott gázégője, ami miatt az égés tökéletlen lesz és ez könnyen balesethez is vezethet. A rendszeres karbantartás, és ellenőrzés tehát elengedhetetlen, hiszen ezzel megelőzhetjük a hatékonyságromláson felül a baleseteket is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;