Városlista
2021. június 14, hétfő - Vazul

Hírek

2019. Október 04. 09:05, péntek | Helyi

Közösség, kultúra, fejlesztések - Szentendre gyarapítja az értékeit

Közösség, kultúra, fejlesztések - Szentendre gyarapítja az értékeit

Az elmúlt években számos területen történt megújítások után most példátlan volumenű fejlesztés előtt áll a város - nyilatkozta Verseghi-Nagy Miklós a pannoniakincse.hu-nak adott, augusztusban készült interjúban.

Az ősszel véget érő önkormányzati ciklus eredményeiről, fejlesztéseiről szólva Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere kiemelte, hogy az út- és járdaépítések, óvodalétesítés, a közintézmények energetikai korszerűsítése, a városi zöldfelületek megújítása után most példátlan volumenű fejlesztés előtt áll a város, ugyanakkor a képviselő-testülettel arra is figyelnek, hogy hangulatos városrészi találkozási pontokat alakítsanak ki, ahol le lehet ülni egy kis beszélgetésre, erősítve az összetartozást.

‒ A kiemelt turisztikai régiók fejlesztési csomagjából a Szentendrének jutó rész csaknem 10 milliárd forint. A program 2030-ig szól, ebből tervezik az itteni Duna-korzó felújítását is. Elkezdődött a munka?
‒ Egyelőre az előkészítés zajlik. Két kiemelt beruházás van ebben a csomagban, az egyik a Duna-korzó, a másik a Fő téren álló kereskedőház, a jelenlegi képtár épülete. Mindkettő 2,6 milliárd forintos beruházás. A csomagban szerepel még számos egyéb turisztikai, műemléki helyszín, épületfelújítás, parkolók kialakítása. Megvalósíthatósági tanulmány, tervezés, engedélyezési eljárások – ebben a fázisban tartunk most. A volumenre való tekintettel már a tervezési feladatot is közbeszerzésen kell pályáztatni. A tényleges építkezés 2021-ben kezdődhet a korzón. Komplex beruházásról van szó: árvízvédelmi terület, turisztikai látványosság, sétálóutca. Csak a Duna-korzó esetében 12 szakhatósággal kell engedélyeztetni a terveket. A kisebb beruházásoknál már jövőre a kivitelezés fázisába léphetünk.
Összességében példátlan ez a fejlesztési forrás, az elmúlt 30 évben ilyen nagyságrend nem állt a város rendelkezésére.


‒ Más beruházásokra is számíthatnak a szentendreiek?
‒ Rengeteg utat és járdát építettünk, az itt élők ezt igénylik leginkább. Sok parkot, zöldterületet alakítottunk ki, újítottunk fel, játszótereket, közösségi tereket bővítettünk. Az egyik legfontosabb fejlesztésünk a Postás strand. Az árvízvédelmi létesítményektől a középületek hőszigetelésén át a posta előtti térig, az aluljáró felújításáig sok fejlesztés zajlott. Az utóbbinak nemcsak a helyiek számára nagy a jelentősége, hanem a HÉV-vel érkező turistáknak is, ez a város „bejárata”, itt kapják az első benyomásokat. Kialakítottunk egy P+R parkolót. Szeretnénk, ha valóban vonzó közlekedési alternatíva lenne a polgárainknak, hogy letegyék az autót és átüljenek a HÉV-re. Elektromos töltőállomásokat is létesítettünk.
Nem csupán a belvárosra koncentrálunk, a városrészek találkozási pontjait is igyekszünk felújítani, kis parkokkal, a zöldterület rendbetételével, növénytelepítéssel, padok elhelyezésével, hogy mindenkinek a lakókörnyezetében is legyen olyan hely, ahol megállhat, leülhet egy beszélgetésre.


‒ A növekvő lakosságszám milyen kötelezettségeket ró a városra?
‒ A település létszáma 27-ről 28 ezerre nőtt öt év alatt. Az általunk hatályba léptetett szabályozás gátat szab a további bővülésnek, gyakorlatilag nincs már építési telek.
A lakosságszám növekedését követnünk kell infrastruktúrával. A beköltöző családok miatt, ha kismértékben is, de növekszik a gyerekszám. Épült egy száz férőhelyes óvoda. Sportpályát, futópályát, szabadtéri fitneszparkokat alakítunk ki. Extrémsportpályát létesítettünk. Offline Centerünk nem titkolt célja, hogy tegyék le a telefonjukat a gyerekek. Vonzó programokat nyújtunk: csocsó, kártyajátékok, koncertek, tehetségkutató versenyek.


‒ Egész évben gazdag programot kínálnak. Idén milyen különlegességek vannak repertoáron?
‒ Kerek évfordulót ünnepel a Teátrum, az 50. évadát. Meglepetésként rendeztünk egy operagálát szabadtéren, amely a húsz fellépő szólistával igazi kuriózum. A Fő tér vendéglátóhelyeinek asztalai szolgáltak nézőtérként, a díszletet a tér a barokk épületei alkották. Előadás közben a nézők finom vacsorát fogyaszthattak. Nemcsak a műsor volt siker, hanem a vendéglősökkel való összefogás is, amely az operagálát lehetővé tette.
A Teátrum fél évszázadát a városban működő Ferenczy Múzeumi Centrum kutatása tárta fel. Az elmúlt 50 év produkcióiról, fellépőiről beszámoló konferenciát a gazdag anyagot bemutató kiállítás kísérte.
Centenáriumi év is az idei, amikor a város mártír káplánjáról, az 1919-ben kivégzett Kucsera Ferencről emlékezünk meg egész éves rendezvénysorozattal. Emlékére díjat alapítottunk, képregényt adtunk ki, kiállítás készült, hogy személyében példaképet mutassunk fel a fiataloknak.
A nyarat a legszentendreibb fesztivál, a „Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva” zárja az utolsó augusztusi hétvégén.


‒ Számtalan rangos szakmai díj után idén nyáron a Nemzetközi Visegrád-díjat és – más szentendrei díjazottakkal együtt – a Magyar Örökség Díjat is elnyerte a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
‒ A Magyar Örökség Díjra nagyon büszkék vagyunk, hiszen a skanzen mellett három szentendrei művész, illetve intézmény kapta meg: a Ferences Gimnázium, Szvorák Kati és a Vujicsics együttes. Az idei díjeső is mutatja, hogy Szentendre a hagyományosan sokszínű kultúrájával megkerülhetetlen értékhordozója az országnak.

Forrás: pannoniakincsei.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 13. 18:08, vasárnap | Belföld

Megtriplázódott a májusi vendégéjszakák száma Magyarországon a tavalyihoz képest

Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon

2021. Június 13. 17:07, vasárnap | Külföld

Csomagolóanyagok és palackok alkotják az óceánokban lévő műanyagok többségét

Az elvitelre vásárolt élelmiszerek csomagolóanyaga és az italospalackok alkotják az óceánokban lévő műanyagszemét többségét egy spanyol kutatás szerint.

2021. Június 13. 16:08, vasárnap | Külföld

Ismét szigorításokat vezetnek be Moszkvában

Oroszországban február 15. óta először emelkedett ismét 13 ezer fölé az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

2021. Június 13. 15:04, vasárnap | Kék hírek

Nemcsak gyűjtögetett, gyújtogatott is

A gyanú szerint az otthonában állattetemeket gyűjtögető férfi a kerületi lomtalanítás alatt több hulladékot is felgyújtott.