Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 21. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Különleges kompozíciók a debreceni virágkarneválon

Különleges kompozíciók a debreceni virágkarneválon

Tizenkét virágkocsi, harminchét művészeti csoport, több mint ezerötszáz táncos, előadó, zenész vonult fel vasárnap a debreceni virágkarneválon, amelyet 57. alkalommal rendeztek meg a cívisvárosban augusztus 20-án.

Az idei karnevált a fenntarthatóság jegyében tartották: a tizenkét virágkompozíciót hordozó járműből hat már elektromos meghajtású volt, a cél az, hogy az "elektromobilitás városában" a jövőben valamennyi virágkocsi elektromos legyen - tette nyilvánvalóvá a törekvéseket korábban Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere.

A karneváli menetet ezúttal is az államiságot jelképező Szent Koronát és a koronázási jelvényeket megjelenítő kompozíció nyitotta meg, amelynek pontos mását az idén 1050. születésnapját ünneplő Esztergomban is bemutatták az augusztus 20-a köré épülő ünnepi héten.

A virágkompozíciók között egészen különlegesek is voltak az idén: a Teva gyógyszergyár megalkotta a karneválok történetének első illatos, egy gyógynövényekkel teli erdő illatát megidéző kocsiját, a fesztiválon először résztvevő BMW Group pedig a kocsiját több mint ezer tő élő növénnyel díszítette, amelyeket a karnevál után debreceni iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, illetve az autógyár területén ültetnek el.

Az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) címermadarát, a darut megjelenítő kompozíciót hortobágyi lovasok vezették fel a menetben, a Magyar Posta kocsijának fecskefarkú pillangói pedig a hozzájuk hasonlóan "hatalmas távokat" megtevő postai kézbesítőkre utaltak.

Debrecen és Nagyvárad hagyományosan közös kocsija a navigáció és kartográfia fejlődésében létfontosságú Nulla Meridiánt jelenítette meg, amelyet 1464 és 1667 között Nagyvárad várában őriztek.

A Klasszikusokkal színesebb a világ című kompozíció a debreceni Kodály filharmonikusokat idézte, a Tranzit-csoport kocsija a családi ebédhez kínált panírozott dinókat, a Fórum bevásárlóközpont virágkocsija a centrum fennállásának 15. évfordulóját köszöntötte, a Richter gyógyszergyár mackói a szeretetet sugározták, a helyi szakképzési centrum virágai a sokszínű szakképzést jelenítették meg, a honvédség Bornemissza Gergely felderítőezred kocsija pedig a bátorságot, a férfias erőt, a hősiességet jelképezte.

A virágkompozíciók között 37 művészeti csoport vonult végig a karneváli menetben a Piac utcától a debreceni Nagyerdőbe: a hazaiak mellett Ausztriából, Horvátországból, Kínából, Olaszországból, Szerbiából, Indiából, Spanyolországból és Németországból érkezett zenészek, táncosok, mutatványosok szórakoztatták az útvonal mentén elhelyezkedő több tízezres közönséget.

A felvonulás után a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén tekinthették meg a virágkocsikat az érdeklődők, akik több kompozícióra fel is mehettek szelfizni.

Augusztus 20-án a virágkarnevál számos kísérőrendezvénye is várja a látogatókat Debrecenben: a Galiba fesztivál keretében a gyerekeknek a vidámparkban szerveznek folyamatosan programokat, a Táncol a város programban Debrecen különböző részein mutatkoznak be a karneválra érkezett művészeti csoportok, a nagyerdei Békás-tónál pedig harminc hazai kézműves sörfőzde várja kínálatával az embereket.

A debreceni augusztus 20-ai programok este karneváli fiesztával érnek véget a Nagytemplom előtti Kossuth téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben