Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 17. 09:39, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Különleges programok és a családok ünnepe a Skanzenben

Különleges programok és a családok ünnepe a Skanzenben

Közös játékokkal ünneplik a családokat szombaton a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahová a felnőtt családtagok fél áron léphetnek be ezen a napon - tájékoztatta az MTI-t az intézmény sajtóreferense.

Kecskét Noémi a programmal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy 20 évvel ezelőtt nyilvánította május 15-ét az ENSZ a Családok Nemzetközi Napjává, 2014-ben pedig - az első nemzetközi családév húszadik évfordulóján - ismét a családok társadalmi szerepe kerül a középpontba. A Skanzen a hétvégén a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatot erősítő közös játékokat, az együttjátszást helyezte előtérbe - emelte ki a múzeum munkatársa.

A magyar hagyományokban is jól elkülönültek a női és a férfimunkák: a gyermekek nevelése, a ház rendbetétele, a sütés-főzés mellett jellegzetesen asszonyi tevékenység volt a kenderrel való foglalatosság, míg a férfimunkába - vetés, cséplés, házépítés, jószággal való bánás - a nők csak szükség esetén kapcsolódtak be. De a gyerekeknek is megvolt a maguk feladata - mutatott rá Kecskés Noémi.

A lányok édesanyjuk nyomdokaiba lépve vajat köpültek, bevetették az ágyat, rendbe tették a konyhát, fellocsolták a padlót, kézi malommal őrültek, a fiúk pedig fűrészeltek, szénát talicskáztak, fát hordtak. Egyebek mellett ezeket a munkákat próbálhatják ki a hétvégén, de játékos vetélkedőkre is sor kerül a családi napon, a programok részeként pedig az Anyanyelvápolók Szövetségének játékos kvíz kérdéseire válaszolhatnak a látogatók.

A rendezvények a Skanzen "bárányos" évéhez is kapcsolódnak, ezért többek között gyapjúbárányok készülnek a foglalkozásokon, a meseházban nagymama bárányos meséit hallgathatják a gyerekek. A felnőttek számára a Skanzen óriás bútorai segítik újraélni, milyen is a világ gyerekszemmel - tette hozzá.

Kapcsolódó cikk:
Családok napja a Skanzenben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.