Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 13. 17:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kumin: javult Magyarország megítélése a világsajtóban

Kumin: javult Magyarország megítélése a világsajtóban

Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint az elmúlt időben javult Magyarország megítélése a világsajtóban, és nem csökkent az érdeklődés az ország iránt, ma már a külföldi médiumok inkább arra kíváncsiak, hogyan ért el az ország kedvező változásokat.

A Nézőpont Intézet Médiaműhelyének Magyarország a világsajtóban - 2012 című elemzését szerdán mutatták be Budapesten. Az eseményen Kumin Ferenc kiemelte: Közép-Európában, főleg Lengyelországban kifejezetten kedvező vélemények jelennek meg Magyarországról.
Mint mondta, a tudósítások tartalma mindig attól függ, hogy éppen mi szerepel a politika napirendjén, és a szimbolikus ügyek, a külföldön is könnyen értelmezhető témák általában előtérbe kerülnek.
Az érdeklődés továbbra is nagy Magyarország iránt, miniszterelnöki interjút például ugyanolyan sokan kérnek most, mint egy éve, de az érdeklődés iránya más lett: már inkább arra kíváncsiak, hogy miként érték el a kedvező változásokat az országban - közölte. Hozzátette, negatív írások főként véleménycikkek formájában jelennek meg, de ezeknek az íróit egyébként is elsősorban az ösztönzi, hogy kritikát fogalmazzanak meg.
Beszélt arról is, hogy igyekeznek rendszeres tájékoztatást adni idegen nyelveken is azoknak a külföldi újságíróknak, akik folyamatosan foglalkoznak Magyarországgal, továbbá próbálják a közösségi média lehetőségeit is kihasználni. Gyakran tárgyi tévedések vannak a megjelent cikkekben, de ezeket igyekeznek mielőbb "helyretenni", csak a tárgyi tévedésekre koncentrálva, a szerző véleményét nem befolyásolva - mondta.
Megjegyezte, minél több külföldi újságírót szeretnének Magyarországra hozni, és látogatásuk alkalmával egy-egy témát világítanak meg nekik.
Antal Zsolt, a médiaműhely vezetője kifejtette, a tanulmányban hét ország negyven médiumában vizsgálták meg a Magyarországról szóló tavalyi híreket, és 3659 cikkben figyelték meg az országról szóló hírek témáját és a cikkek hangnemét.
Az elemzés megállapította, hogy az Egyesült Államokban foglalkoznak a legtöbbet Magyarországgal - tavaly összesen 840 cikket közöltek -, és ott jelenik meg a legtöbb kedvező cikk is az országról. A német sajtó 746, a brit pedig 656 anyagot tett közzé Magyarországról.
Antal Zsolt hozzátette: a Bloomberg és a Reuters hírügynökségek írtak a legtöbbet Magyarországról.
A cikkek 46,5 százaléka tavaly kedvezőtlen, 47,7 százaléka semleges, és 5,8 százaléka íródott kedvező hangnemben - közölte. Úgy vélte, intenzív volt a nemzetközi figyelem az ország iránt, kicsit talán erősebb is, mint amilyen Magyarország mérete és nemzetközi súlya alapján indokolt lenne.
A témákkal kapcsolatban kiemelte, a legtöbbet a kormány intézkedéseiről írt a világsajtó, és fontos ügy volt a magyar gazdaság helyzete, továbbá Magyarország és az EU viszonya is.
Hangsúlyozta, tavaly januárban jelent meg a legtöbb írás Magyarországról, több mint 700 cikk, ami még a megelőző időszak eredménye. Akkor az alaptörvény, a kötelezettségszegési eljárások, az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások és Békemenet volt a fő téma - emlékeztetett. Megjegyezte, utána a cikkek száma beállt egy átlagos 300-as szintre, ami "normális, kiegyensúlyozott" állapot, és azt mutatja, hogy konszolidálódik a helyzet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).