Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. December 08. 17:10, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Laborokban használható hidrogéngenerátort fejlesztettek ki

Laborokban használható hidrogéngenerátort fejlesztettek ki

Laboratóriumokban használható hidrogéngenerátort fejlesztett a Thales Nano Energy Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a H-Genie elnevezésű eszköz rangos nemzetközi elismerést kapott

- tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t. A közlemény szerint a H-Genie az egyetlen olyan hidrogéngenerátor a piacon, amely nagynyomású hidrogént képes előállítani. Ezzel kiválthatók a laboratóriumokban a nagynyomású és veszélyesnek minősített gázpalackok.

A berendezés vízbontással, elektrolízissel állítja elő a hidrogént. Ráadásul a készülék okosfunkciókat is kínál: jelzi, mennyi hidrogén fogyott, és a hidrogén felhasználásával végbement reakciókról azonnal ábrákat készít - közölte Janáky Csaba, az SZTE fejlesztésben részt vevő docense.

Kifejtette: a kémiában sok olyan készülékkel dolgoznak, amely hidrogént használ. Előfordult, hogy nekik is szükségük lett volna olyan hidrogéngenerátorra, amely nem palackról működik.

A H-Genie felkerült az Egyesült Államokban megjelenő Research & Development World magazin R&D 100 Awards listájára. A díj az egyik legrangosabb innovációs elismerésnek számít, marketingértéke is jelentős, odaítélésének egyik legfontosabb szempontja a zsűri által kért vásárlói nyilatkozatok elemzése volt. A fejlesztésről a Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Energy Zrt. közös szabadalmi bejelentést tett.

Címkék: generátor, hidrogén, labor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.