Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 01. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Lejárt a moratórium - mától indulnak a kilakoltatások

Lejárt a moratórium - mától indulnak a kilakoltatások

Mától hatályát veszti az a rendelkezés, amely eddig kizárta a jelzálog alapú devizahitelezést, valamint részlegesen megszűnik az árverezési és kilakoltatási moratórium. Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a devizakölcsönök tör

 

A piaci szereplők megbecsülni sem tudják mekkora változásokat hozhat a hazai lakáspiac számára az árverezések beindulása. Jelenleg ugyanis az egyik legaktuálisabb téma a lakáspiacon a moratórium feloldásának várható, és a talán már érzékelhető hatásai. Az első nagy értékű lakásokat hivatalosan július 1-jétől, azaz mától árverezhetik el, abból a hozzávetőleg 160 darabból melyek október 1-jéig első körben kerülhetnek ki a moratórium védelme alól-írja a portfolio.hu.

A múlt héten megjelent hírek szerint az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében, az előzetes információk ellenére, a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanokra is vonatkozik a 2 százalékos értékesítési kvóta. A módosító javaslat indoklása szerint: 'A javaslat módosítása lehetővé teszi, hogy a 30 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanok is fedezeti ingatlannak minősüljenek, továbbá abban az esetben, ha a hitelösszeg a hitelfolyósításkor meghaladta a 20 millió Ft-ot, a lakóingatlan lakáshitel-szerződésben meghatározott forgalmi értéke pedig a 30 millió Ft-ot, akkor 2011. október 1-jéig ezeknek a lakóingatlanoknak legfeljebb a 2 százalékát lehessen értékesíteni.'

Mivel a 30 milliós küszöböt meghaladó ingatlanok aránya mintegy 8 százalék a teljes, hozzávetőleg 100 ezerre tehető problémás állományon belül, azaz megközelítőleg 8 000 darab, így annak a 2 százaléka mintegy 160 nagy értékű lakás lehet az, ami országos szinten kalapács alá kerülhet októberig. Ez a szám azonban szinte észrevehetetlen a teljes kínálaton és a lakáspiaci forgalmon belül is, így jelentős hatást nem gyakorolnak a piacra. Komoly ármozgást azonban a most haladékot kapott tulajdonosok piaci megjelenése generálhat, akik az árverezést elkerülendő, akár nyomott áron is értékesítenék az ingatlanjukat.

Közben év végéig kérhetik a devizaalapú hitellel rendelkezők, hogy rögzítsék a törlesztésük árfolyamát, amely svájci frank esetében 180, eurónál pedig 250 forint lenne. A programban azok a hitelesek vehetnek részt, akiknek nincsen 90 napos késedelmük a törlesztésük fizetésében. Ezzel tulajdonképpen egy másik hitelre is könnyűszerrel tehetünk szert, a szakemberek szerint sem javasolt törlesztéskönnyítő megoldás igénybevételével a hitelesek számára nyílik egy gyűjtőszámla, amelynek a fedezete ugyanaz az ingatlan lesz, mint a devizahitelnél megjelöltnél.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.