Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Június 16. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: mti

Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

Lelepleztek egy menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát Németországban

Labdarúgó edzőként fiatal menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát lepleztek le a németországi Hamburgban - közölte csütörtökön a tartományi rangú város alkotmányvédelmi hivatala (LfV).

A közlemény szerint a leleplezett férfi menekültszállásokon szerveződött labdarúgó csapatok és egy hamburgi sportegyesület menekültekből álló labdarúgó csapatának edzőjeként, és esetenként tolmácsként tevékenykedett.

Az LfV megállapította, hogy Hizb ut-Tahrir (HuT) nevű, Németországban 2003 óta betiltott szélsőséges iszlamista szervezet magas rangú vezetői közé tartozik. Edzőként és tolmácsként igyekezett felkelteni a többnyire afgán származású fiatal menekültek érdeklődését a HuT ideológiája iránt - áll a közleményben.

Az alkotmányvédelmi hivatal értesítette a feltárt adatokról az érintett intézményeket, amelyek megszakítják az együttműködést a közleményben Mustafa H. néven azonosított férfival.

Az LfV szóvivője a Die Welt című lapnak elmondtam, hogy Mustafa H. tevékenysége "pontosan illeszkedik a mozgalom stratégiájához", amely szerint a sporton keresztül kell új tagokat toborozni.

A HuT célja a világ valamennyi országának átszervezése egyetlen kalifátussá, amely az iszlám jogrend, a saría alapján működik. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít.

Az LfV szerint a mozgalomnak Hamburgban nagyjából 140, többnyire afgán vagy török származású követője van. Különösen a menekültek körében igyekeznek újabb tagokat toborozni, a többi között kerti grillezés és labdarúgó mérkőzés szervezésével próbálnak a bizalmukba férkőzni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.