Városlista
2021. április 17, szombat - Rudolf

Hírek

2012. Február 02. 07:47, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar film a Berlinálén

Magyar film a Berlinálén

Fliegauf Bence: Csak a szél című alkotása Magyarország hivatalos versenyfilmje a 62. Berlinálén.

2012. február 9-19. között 62. alkalommal rendezik meg az év első filmes világtalálkozóját, a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseményét a májusi cannes-i fesztivál előtt Berlinben. A berlini fesztivál gerincét alkotó versenyprogramot, melynek fődíja a város jelképéről mintázott Arany Medve, évente több ezer benevezett alkotásból választják ki a szervezők. Az Arany és Ezüst Medve díjak sorsáról nemzetközi zsűri dönt, idén Mike Leigh brit filmrendező elnökletével.

Fliegauf Bence, a Berlinale felfedezettje
Az ezredfordulón feltűnt új magyar filmrendező generáció jeles képviselője, Fliegauf Bence Rengeteg című első filmjével robbant be a filmes életbe, mellyel 2003-ban elnyerte a Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díját a Filmszemlén. A nemzetközi premierre a Berlinale Forum-án került sor, ahol Fliegauf megkapta a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben, második játékfilmjéért, a Dealer-ért a Berliner Zeitung rangos díját.

Fliegauf a kiemelkedő nemzetközi sikereket követően (Milky Way – Tejút, 2007, locarnói filmfesztivál „Filmmakers of the Present”, Arany Leopárd díj) 2010-ben már európai koprodukcióban készíthette el Womb című filmjét Eva Green és Matt Smith sztárszínészek főszereplésével.

Fliegauf Bence a Csak a szél című filmmel idén kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, melynek fődíja az Arany Medve.


Csak a szél, az új Fliegauf-film
A Csak a szél című filmdrámát, melynek munkacíme Szállnak a varjak volt, a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között véghezvitt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A Csak a szél egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. A film története nem kapcsolódik direkt módon a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot.

Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, de a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt.

A KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága 5 millió forinttal támogatta a filmet. Ugyan nem az államtitkárság feladatkörébe tartozik a filmtámogatások ügye, ám Balog Zoltán államtitkár úr fontosnak tartotta az alkotás támogatását. Meglátása szerint mindannyiunk közös érdeke, hogy kiderüljön ezekkel a szörnyűségekkel kapcsolatban a teljes igazság. S bár az ilyen típusú bűncselekményeket nem lehet megelőzni, de ha már megtörténtek, akkor elengedhetetlen, hogy az állam és minden érintett társadalmi szereplő megfelelő választ adjon azokra a provokációra, amelyek roma és nem roma magyarok békés egymás mellett élését veszélyeztetik.
A fiktív történet egy család kiirtásával ér véget, de a valóságban a romagyilkosságok gyanúsítottait a rendőrség elfogta, bíróság tárgyalásuk jelenleg is folyik. A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság megalakulását követő első intézkedése volt, hogy csatlakozott az áldozatok hozzátartozóinak megsegítését célzó nemzetközi akcióhoz.

A filmet támogatta még a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Szerencsejáték Zrt., Magyar Villamos Művek Zrt., Paksi Atomerőmű Zrt. és az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages.

A film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 16-án a Berlinale Palast díszvetítésén.

Csak a szél / Just the Wind
(2012, játékfilm, 35mm, színes)
Koprodukciós országok: Magyarország, Németország, Franciaország

Rendező: Fliegauf Bence
Forgatókönyv: Fliegauf Bence
Operatőr: Lovasi Zoltán
Vágó: Xavier Box

Szereplők: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő

Producer: Mécs Mónika, Muhi András, Rebekka Garrido, Pierre-Emmanuel Fleurantin
Gyártó: Inforg-M&M Film / Hu, The Post Republic / De, Paprika Films / Fr
Világforgalmazó: The Match Factory.

Bővebb információ Fliegauf Bencéről és filmjeiről: http://filmunio.hu


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 17. 11:45, szombat | Belföld

Sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online

Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

2021. Április 17. 10:44, szombat | Belföld

Oltóorvos életét mentették meg a rendőrök

A Szent Pantaleon Kórház egyik főorvosa csütörtök reggel nem ért be a munkahelyére. A kórházparancsnok rosszat sejtett, ezért haladéktalanul a keresésére intézkedett.

2021. Április 17. 08:52, szombat | Belföld

A papok, lelkészek oltására kerül sor

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban

2021. Április 17. 08:35, szombat | Belföld

Elítélték a várpalotai kettős gyilkosság elkövetőjét

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától első fokú ítéletében a Veszprémi Törvényszék a várpalotai kettős gyilkosság elkövetőjét - közölte a törvényszék pénteken.