Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar film kapta a nagydíjat Monte Carloban

Magyar film kapta a nagydíjat Monte Carloban

Elnyerte a dokumentumfilmes kategória nagydíját, az Arany Nimfát az M1-en látható On the Spot gázai filmje a Monte Carlo-i televíziós fesztiválon - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-t. Az Arany Nimfa a legrangosabb európai televíziós díj. Cseke Eszter és S. Takács Andrása nyertes filmje egy személyes történeten keresztül mutatja be az izraeli-gázai harcokat. Az M1 ősszel sugározza majd a filmsorozatot.

Cseke Eszter és S. Takács András műsora olyan nagy tévétársaságok legkiemelkedőbb produkcióit utasította maga mögé a versenyben, mint a BBC, a ZDF vagy az Al Jazeera. Monte Carlóban több mint 30 éve nem kapott Arany Nimfát magyar riportfilm - olvasható az összegzésben.

A legrangosabb európai televíziós díjat elnyert gázai film az MTVA megrendelésére készült az On The Spot: Harcosok című szériában. Az alkotók eredetileg a Gázát irányító Hamász elnyomó rendszeréről akartak forgatni, de a második napon egy fegyveres konfliktus kellős közepén találták magukat. A film egy személyes történeten keresztül mutatja be a legutóbbi izraeli-gázai harcokat, a szenvedéstől a gyűlölet születéséig, szokatlanul közelről.

Cseke Eszter és S. Takács András dokumentumfilm-sorozata ötödik éve látható a képernyőn. Legelső filmjüket szintén Gázában forgatták még egyetemistaként. Azóta 36 filmet készítettek, de megmaradtak a kiskamerás módszernél: a terepen csak ketten dolgoznak, stáb nélkül, hogy minél közelebb kerüljenek szereplőikhez és történeteikhez, akár johannesburgi gengszterekkel forgatnak, akár az ENSZ-főtitkárral az Északi-sarkkörön.

Az elmúlt években külföldön is felfedezték munkájukat, tavaly Karlovy Varyban kapták meg a Tourfilm Festival különdíját az On The Spot: Törzsek szériáért, előtte pedig burmai riportjukért Press Freedom Awardot adott át nekik az Európa Tanács Strasbourgban.

Az Arany Nimfához Albert herceg személyesen gratulált a magyar filmeseknek, akik épp az ötödik On The Spot-évad forgatását szakították meg, hogy átvehessék Európa legrangosabb televíziós elismerését. Az On The Spot új szériája ősszel látható az M1-en - közölte az MTVA.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során