Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 13. 10:27, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyar jelöltek a rangos német színházi elismerésre, a Faust-díjra

Magyar jelöltek a rangos német színházi elismerésre, a Faust-díjra

A Német Színházi Szövetség (Deutsche Bühnenverein) rangos, az előző év legjobb színházi teljesítményeit jutalmazó Faust-díjára a zenés színházi rendezői kategóriában Szemerédy Alexandrát és Parditka Magdolnát is jelölték.

A magyar rendezőpárost a Coburgi Tartományi Színházban bemutatott Pillangókisasszony színpadra állításáért jelölték a díjra - jelentette be a társaság Kölnben.
Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna rendkívül megtisztelőnek nevezte a jelölést az MTI-nek. Mint elmondták, november 16-án este a berlini Schiller Theaterben derül ki, hogy a különböző kategóriákban a három-három aspiráns közül ki kapja meg a díjat. A zenés színházi rendezők díjáért - a magyar páros mellett - Claus Guth a frankfurti Opera Pelléas és Mélisande előadásával, valamint Lorenzo Fiori az augsburgi színház Elektra-bemutatójával versenyez.
A magyar rendezők jelenleg Bonnban dolgoznak, ahol George Benjamin Written on Skin című operáját állítják színpadra. A premier szeptember 29-én lesz. Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna 2006-ban a Művészetek Palotájában Wagner Parsifalját rendezte, ezzel a bemutatóval kezdődött a Fischer Ádám által alapított Budapesti Wagner-napok sorozata. A Wagner-napok keretében vitték színre a Trisztán és Izoldát is a Müpában, a Magyar Állami Operaházban pedig Mozart Ascanio Albában című operáját rendezték.
A színházi rendezőket, színészeket, énekeseket, koreográfusokat, táncművészeket, gyermek- és ifjúsági színházakat, díszlet- és jelmeztervezőket elismerő díjak mellett a Német Színházi Szövetség az elnöki díjat is odaítéli. Már bejelentették, hogy utóbbit a stuttgarti együttes kapja, az életműdíj pedig Inge Keller német színésznőé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során