Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 14. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: hírTV

Márton-nap a skanzenben

Márton-nap a skanzenben

Libasülttel, újborral és népi játékokkal várták az érdeklődőket a Márton-napi hétvégén a Szentendrei Skanzenben.

Tollat fosztottak a Szentendrei Skanzenban a Márton-napi hétvégén. A néphagyomány szerint a tél beálltával összegyűltek a lányos házban az asszonyok, hogy elkészítsék tavaszra a hozományt.

„Nem egy szapora munka ez. Ezt, egy ilyen szép tollat, ami előttünk van, meg kell fölül fogni és a két oldalról le kell szedni a pihét, amikor leszedtük a pihét, azt egy olyan helyre gyűjtjük, ahol csak a pihék vannak, ide beletesszük a szakajtóba, de megmaradt a fosztyinkája, de soha semmit a régi ember nem dobott ki, hanem beletette egy huzatba, egy anginba, amiből később díszpárnát készített” – mondta el Szigeti Ildikó óvónő.

Amíg odakint a libákkal ismerkedhettek a gyerekek, addig a konyhában sütőbe került az ünnepi ebéd. A mondás úgy tartja: aki ilyenkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

„A halászi falut modellezzük mi most itt, ebben a szigetközi házban, Halászinak a templomának a védőszentje Szent Márton, és nagy kultusza van Mártonnak. Az otthoniak ilyenkor tényleg ünneplik a búcsút, az asztalra ilyenkor mindenképp libának oda kell kerülnie, de a sütőtök is természetesen fontos, és egy kis sültet még tesznek mellé, mondjuk kolbászt, illetve persze süteményeket, kalácsokat készítenek ilyenkor” – mondta el a Lajta Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Palenik József.

Cikk: hírTV
Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma