Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még mindig nem tetszik az e-útdíj a fuvarozóknak

Még mindig nem tetszik az e-útdíj a fuvarozóknak

A héten egyeztetnek az e-útdíj bevezetésének tapasztalatairól az érintettek (a hatóság, az útdíjszedésért felelős társaság, az érdekképviseletek vezetői) a fejlesztési tárca államtitkárával - írja a Napi Gazdaság. A fuvarozók szeretnék a járművek környezetvédelmi besorolásának felülvizsgálatát elérni.

Jelenleg ugyanis e téren az Euro II-es motorral felszerelt járművek képviselik az alapnormát, s ettől plusz-mínusz eltérés lehet, ami a díjtételekben is megmutatkozik. A jelenlegi szabályozás szerint azonban az Euro III, IV, V és az Euro VI-ba sorolt járművek egy kategóriába tartoznak. Ezen szeretnének tehát változtatni a fuvarozók. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke ennek kapcsán azt mondta a Napi Gazdaságnak, hogy az Európai Unió nagyobb differenciálásra ad lehetőséget.

A fuvarozók az e-útdíj bírságolási gyakorlatát bizonyos esetekben igazságtalanak tartják. Karmos azt mondta, hogy ennek során különbséget kell tenni, hogy valaki szándékosan nem vásárol útdíjjogosultságot, illetve tévedésből vagy feledékenységből nem vált jegyet. Mindezeken túl a rendszer további finomhangolását is szorgalmazzák.

A versenyképességüket javító korábbi javaslataikat is napirenden tartják – hangsúlyozta Karmos. Azt szeretnék, ha a külföldön fizetett útdíj 7,5 százalékát is levonhatnák az iparűzési adóból. A fuvarozók azt is el akarják érni, hogy az állam támogassa a tehergépjármű-vezetők képzését. Ma 680−750 ezer forintba is belekerül, mire rábízhatnak egy sofőrre egy 40 milliós járművet, amelyen 25 millió forint értékű rakományt szállítanak. Azért is indokolt a gépjárművezető-utánpótlás problémájának megoldása, mert hiány van a szakemberekből, miközben a nyugat-európai piacról egyre nagyobb a csábítás – tette hozzá Karmos. A fuvarozók versenyképességének javítása érdekében azt is javasolják, hogy mérsékeljék az elmúlt időszakban már jelentősen csökkentett vagyonátruházási illetéket. Ez ugyanis, szinte egyedüliként, nem költségszinten valósul meg (jelenleg a tehergépkocsik átíratásáért 90 ezer forintot kell fizetni).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.