Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Augusztus 02. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet Online

Még mindig zúdul a szennyvíz Szentendrénél

Még mindig zúdul a szennyvíz Szentendrénél

A DMRV Zrt. szerint minden szabályosan zajlik, a szakértő pedig úgy véli, a folyó vízhozama olyan nagy, hogy ez meg sem kottyan neki.

A város polgármestere ennek ellenére úgy látja, eljött az idő, hogy fejlesszék a település elavult hálózatát.

Egy nagyméretű csapadékkiömlőn keresztül havonta ömlik szennyvíz a Dunába Szentendrénél, épp ott, ahol egy szabadstrand is üzemel. A legutóbbi eset a múlt héten történt, amire Kubatovics Áron Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet.

A Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) színeiben politizáló önkormányzati képviselő portálunknak elmondta: az elfogadható, ha olyan helyzetben szennyezik a Dunát, ami máshogy nem orvosolható. Ám az már nem, hogy rendszeresen zúdul szennyvíz a folyóba.

Nem is szólnak

A képviselő azt is kifogásolja, hogy a vízmű nem figyelmezteti se a lakosságot, se az önkormányzatot a beömlésekről. Mintegy két hete is történt egy főnyomócső-repedés a Pap-sziget közelében, aminek következtében tíz órán keresztül folyt a szennyvíz a Dunába, és erről sem értesültek időben az érintettek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a társaság rossz és rosszabb lehetőségek közül választhatott: vagy a Dunát árasztják el szutyokkal, vagy az általuk ellátott, 10 ezernél is több háztartást. A vízmű elismerte, hogy a Pap-szigetnél környezetszennyezés történt, de ez szükséges volt ahhoz, hogy közben szolgáltatásukat a szerződésekben foglaltaknak megfelelően zavartalanul biztosítsák. Kubatovics közérdekű adatigényléssel fordult a vállalathoz a kommunikációs gyakorlatukkal kapcsolatban, a válaszból pedig kiderül, hogy a cég hajlik ennek átgondolására. Egyben rámutatnak: a vízjogi üzemeltetési engedély erről nem rendelkezik.

Papíron tehát úgy tűnik, minden rendben, annál is inkább, mivel a vízmű kárelhárítási tervére a vízügyi hatóság is rábólintott. Ezzel együtt – érezzük – nem nevezhető optimális megoldásnak a Duna szennyezése, főleg hogy létezik tisztább, noha kétségtelenül drágább megoldás is. Vízügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ugyanis saválló vasbeton tartályok hálózatba építésével elvileg feleslegessé válhatna a mocsok folyóba engedése. Kubatovics úgy véli, a vízmű inkább spórol ahelyett, hogy valóban orvosolná a problémát.

Utolsó csepp a csatornában

Szentendre a legutóbbi eset után mindenesetre a jelek szerint megelégelte az áldatlan állapotokat. Verseghi-Nagy Miklós polgármester azonnal válságtanácskozást tartott Tóth Istvánnal, a DMRV vezérigazgatójával és az ÁNTSZ képviselőivel. A városvezetés hivatalos közleményéből kiderül, hogy a legnagyobb problémát a belvárosban a 60-as évekből megmaradt egyesített csatornarendszer okozza. A szennyvizet ugyanabban a hálózatban vezetik el, mint a csapadékot, ezt pedig az elavult hálózat egyszerűen nem bírja. Mivel a probléma a rendszer szétválasztásával megszüntethető, a polgármester bejelentette, hogy a fejlesztés első üteme az önkormányzat beruházásában még az idén megtörténik. Közben pedig folyik a további lépések megtervezése is, a DMRV-vel karöltve.

Marad a fürdőhely

A kivezető nyílás közelében a Postás strandnak nevezett területet évtizedek óta szabadstrandként használták a helyiek, 2016 júniusától pedig hivatalosan kijelölt fürdőhely. Az önkormányzat azonban leszögezte: mindenképpen értesíti a lakosságot, ha a vízbe szennyeződés kerül, ez esetben a fürdési tilalmat online felületein és a helyszínen is közzé teszi.

Azt azonban nem a városvezetés teszi hozzá, hogy strandot üzemeltetni a kiömlő környezetében azért talán nem tartozik a legjobb ötletek közé, bár a legutóbbi beömlés utáni mintavétel nem mutatott ki határértéket meghaladó szennyezést.

Fotó: Kubatovics Áron

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: