Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 15. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Megalakult a cukorbizottság

Megalakult a cukorbizottság

Megtartotta alakuló ülését a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság. A 16 tagú testület a jövőben hetente ülésezik, majd fél éven belül jelentést készít a hazai cukoripart érintő legfontosabb döntésekről.

A bizottság fényt derítene arra, hogy kik, milyen indokkal és jogszabályi háttérrel járultak hozzá a hazai cukorgyárak magánosításához.

Az országgyűlés még júniusban 302 igen szavazattal 46 ellenében fogadta el a Font Sándor, Ivanics Ferenc és Sebestyén László országgyűlési képviselők javaslatát a Bizottság felállításáról. A képviselői testület feladata lesz kideríteni, hogy a cukoripar privatizációja során milyen mulasztások történtek, milyen privatizációs döntések, megállapodások születtek, azokhoz kapcsolódóan az új tulajdonosok felé milyen kikötések kapcsolódtak, betartották-e azokat – illetve, hogy ki, mikor, és hogyan ellenőrizte az új tulajdonosok által vállalt kötelezettségek betartását.

A bizottság vizsgálja azt is, milyen jogszabályi felhatalmazás, irányelvek és szakmai szempontok alapján születtek döntések a cukoripari privatizáció folyamatáról - és hogy mely állami és kormányzati szervek voltak érintettek a magánosításban. A tényfeltáró munka során a korábbi kormányzatok tevékenységét is ellenőrizni fogják – különös tekintettel a szocialista–szabad demokrata koalíciókra.


Magyarországon a rendszerváltozás idején még 12 cukorgyár működött. A privatizáció során az üzemek külföldi tulajdonba kerültek, majd az EU 2006-os reformjával visszaszorította a cukorgyárak termelését. Mára mindössze egy, külföldi tulajdonban lévő cég működik Kaposváron, ahol csupán a hazai cukorszükséglet harmadát állítják elő. A szocialista kormányok idején az uniós csatlakozáskor kiharcolt – 402 ezer tonnás – magyar cukorkvóta 75 százaléka Brüsszelhez kerül vissza. Az évi cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli, így a hazai gazdaság importra szorul – írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: cukor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.