Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2019. Június 27. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Megdőlt a júniusi melegrekord Németországban

Megdőlt a júniusi melegrekord Németországban

Megdőlt szerdán a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord Németországban.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint az új történelmi csúcs 38,6 Celsius-fok, délután mérték a Coschen nevű településen, amely az ország keleti részén, a német-lengyel határnál fekszik, Berlintől mintegy 130 kilométerre.

Az előző júniusi melegrekord 38,5 Celsius-fok volt, 1947-ben mérték az ország délnyugati részén, a német-francia határ térségében fekvő Bühlertalban.

Az abszolút hőmérsékleti rekord 40,3 Celsius-fok, 2015 augusztusában mérték a bajorországi Kitzingenben.

A DWD szerdára az ország területének csaknem négyötödére hőségriasztást adott ki, a legtöbb nagyvárosban 35 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, és sokhelyütt éjszaka sem lesz 20 Celsius-foknál hűvösebb. Enyhébb időjárást, 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet csak az északnyugati vidékeken és a tengerparti területeken regisztráltak nap közben.

A hőhullám szerdán tetőzik és a következő napokban némileg enyhül, de a kánikula egészen a hét végéig marad.

Az Ulla nevű fronttal száraz légtömegek örvénylenek Németország fölé Afrikából, számottevő eső csak a következő héten valószínű, így tovább tart az ország északi felét sújtó aszály. A csapadékszegény időjárás miatt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Minden-Lübbecke járás több településén vízhiány alakult ki, az önkormányzatok szerdán arra kérték a lakosságot, hogy ne öntözzék a kerteket, ne töltsenek fel kerti medencéket és ne mossanak autót ivóvízzel. A korlátozás 120 ezer embert érint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez