Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 20. 13:19, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását német katolikus kórházakban

Megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását német katolikus kórházakban

Németországban két katolikus egyházi kórházban is megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását, a hivatalos álláspont szerint tévedésből, a Der Spiegel vasárnapi összeállítása szerint azonban a Kölnben történt eset nem véletlen, és azt mutatja, hogy az egyház távolodik a társadalomtól.

A 25 éves nő ellátását arra hivatkozva tagadták meg a kölni Szentlélek, illetve a Szent Vince kórházban, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta használatát kellett volna tanácsolni, ami ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal. A még decemberben történt esetről csütörtökön számolt be a német sajtó. A hírekre reagálva a két kórház vezetősége és az intézményeket fenntartó kölni érsekség bocsánatot kért. Közleményükben hangsúlyozták, hogy tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású klinikákon.
A "botrányos esettel" az egyház saját magának árt - mondta a Der Spiegelnek Sylvia Löhrmann, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány miniszterelnök-helyettese. Az emberiesség elve ellen vét, aki nem nyújt segítséget egy megerőszakolt nőnek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a német katolikusok központi bizottsága - az egyház világi szervezeteit összefogó testület - tagjaként napirendre kívánja emelni az ügyet.
A Der Spiegel szerint az eset rávilágít arra az ellentmondásos helyzetre, hogy miközben a hívők száma évtizedek óta csökken, a katolikus egyház egyre nagyobb befolyásra tesz szert szociális intézmények fenntartójaként. Ebben a minőségében nem a köz szolgálatának rendeli alá működését, hanem a vallási elveket érvényesíti.
A katolikus és az evangélikus egyház 1950-ben mintegy 130 ezer polgári alkalmazottat foglalkoztatott az akkori Nyugat-Németországban. Ez a szám ma meghaladja az egymilliót. Így a két egyház az állam után a második legnagyobb munkaadó az országban. A katolikus egyház 420 kórházat működtet, ezekben összesen 165 ezren dolgoznak. Számos vidéki régióban az egyház monopolhelyzetbe került a szociális ellátás területén, mert az óvodától kezdve a kórházon át az idősek otthonáig valamennyi intézmény hozzá tartozik.
A német katolikus egyház az utóbbi napokban egy másik botránnyal összefüggésben is gyakran szerepelt a sajtóban. Az egyházat cenzúrával és bizonyítékok megsemmisítésével vádolta meg a bentlakásos egyházi iskolákban kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések feltárásával megbízott alsó-szászországi kriminológiai intézet vezetője, mire a püspöki konferencia a bizalmi viszony megromlására hivatkozva visszavonta a 2010-ben nyilvánosságra került ügyek nyomán adott megbízást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése