Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 23. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő

Megújuló kirándulóhelyek a Pilisben és Szentendrén - VIDEÓK

Megújuló kirándulóhelyek a Pilisben és Szentendrén - VIDEÓK

Aki ezekben a hetekben, hónapokban a Pilisben kirándul, több helyen téglarakással, gépzúgással, építőmunkásokkal találkozhat. Több turistaház is megújul térségünkben.

A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben. A program részeként tavaly megújult a Som-hegyi Turistaház, idén pedig a Fekete-hegyi Kulcsosházban és a Kőhegyi Menedékházban zajlik teljes külső-belső felújítás.

Kőhegyi Menedékház
A Kőhegyi Menedékház felújításába 2013 őszén fogott bele a Pilisi Parkerdő Zrt. Megújul a menedékház tetőszerkezete, a tető és a falak hőszigetelése, az elektromos hálózat, a fűtési rendszer, az előírásoknak megfelelő konyhát alakítanak ki benne. Biológiai szennyvíztisztító épül a házhoz, és a melléképületen is végeznek javításokat. A felújításra összesen több mint 50 millió forintot költ a Pilisi Parkerdő Zrt. A munka 2014 tavaszán fejeződik be, de a ház addig is zavartalanul működik, várja a kikapcsolódni vágyókat, túrázókat. A munkálatok befejezése után 19 fő tud majd zavartalanul pihenni egyszerre a Kőhegyen, a megújult, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.

Fekete-hegyi Kulcsosház
A Fekete-hegyi Kulcsosház Kesztölc és Pilisszentlélek között, a Fekete-hegy ormán található. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egyike Magyarország legvadregényesebb turistaépületeinek. Elhelyezkedése miatt az épületben vezetékes víz és villany nincs, de épp ez adja a sajátos hangulatát, biztosítja az idelátogatóknak a külvilágtól való elvonulás érzetét. A turistatérképeken a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlanságának, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet.

A felújítás legfontosabb szempontja az volt, hogy a ház komfortját lehetőség szerint a mai igényekhez igazítsa, egyszersmind őrizze meg a bakancsos menedékház jellegét. A tetőcserének és a külső vakolásnak köszönhetően az épület küllemében megszépül. A beltérben az általános felújítási munkák mellett kialakítanak egy konyhát és egy vizesblokkot, s új cserépkályha is épül. A 12 férőhelyes ház felújítási munkálatai várhatóan 2014 áprilisában fejeződnek be, és a hivatalos átadó után fogadja a kirándulókat, a felújítás alatt azonban nem üzemel.

Som-hegyi Turistaház
A Som-hegyi Turistaház a Pilisi Parkerdő Zrt. által megvalósított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott nettó 70 millió forintos beruházással teljes megújuláson ment keresztül. Felújították a teljes tetőszerkezetét, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet, valamint gondoskodtak a szennyvízhálózatba kötéséről is.

A kirándulókat kibővült szállástér, hideg-meleg vizes zuhanyzó, hangulatos veranda, valamint felújított konyha fogadja a fával fűtött épületben. Jelentősen megnövekedett a szálláshely befogadóképessége is, a földszinti szoba mellett a tetőtérben két kisebb szobát, valamint matracszállást hoztak létre, így nyáron akár harminc vendég is éjszakázhat a megújult épületben. A felújítás gondolt a sátorozókra, vándortáborozókra is: a korábbi fészer helyén létesített nyári vizesblokk és egy fedett terasz bárki által igénybe vehető, kényelmes környezetet biztosít.

A kulcsosházként működő épületet 2013. október 29-én ünnepélyes keretek között Orbán Viktor miniszterelnök adta át. Azóta is nagy népszerűségnek örvend, a szállást ajánlatos néhány hónappal előre lefoglalni, mert főleg a hétvégékre nagy az érdeklődés. A megnyitó óta már több mint 200 vendégéjszakát töltöttek el a falai között. Szállást foglalni előzetes bejelentkezés alapján lehet,bővebb információt a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján találhatnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni