Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 14. 07:57, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI/ Fotók: Pilisi Parkerdő

Megújult a Mogyoró-hegyi kirándulóközpont fogadóépülete

Megújult a Mogyoró-hegyi kirándulóközpont fogadóépülete

Felújították a Pilisi Parkerdő Mogyoró-hegyi Jurta Táborának fogadóépületét, amelyben turistaszállást is kialakítottak – közölte az MTI-vel Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a szerdai átadás kapcsán.

Az erdészeti társaság számos épületét - köztük a közelmúltban felújított Erdei Művelődés Házát, illetve a Jurta Tábor most újjászületett fogadóépületét is - Makovecz Imre (1935-2011) építész tervezte az 1970-80-as években a parkerdőgazdaság főépítészeként - mondta el a szóvivő. A fogadóépület felújítása során kicserélték a vörösfenyőből készült külső és belső faburkolatot, felújították az elektromos hálózatot és kialakítottak egy korszerű tűzvédelmi rendszert is. Az idén nyáron megkezdődött átalakítások eredményeként kibővültek a vizesblokkok, kiépítettek egy zuhanyzóhelyiséget és az új bútorokkal berendezett vendégteret is jelentősen megnövelték – sorolta a fejlesztéseket a szóvivő, aki azt is kiemelte, hogy a jövőben a folyamatosan üzemelő büfé mellett 14 ember számára kínálnak turistaszállást az épületben.

A rekonstrukció Makovecz Imre jogörököseinek bevonásával az egykori tervek szerint történt, és nettó 45 millió forintba került, amit a Pilisi Parkerdő és tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank közösen finanszírozott. A fogadóépület a Parkerdő üzemeltetésében fog működni.

Megújult a Mogyoró-hegyi kirándulóközpont fogadóépülete

Lomniczi Gergely emlékeztetett arra, hogy az idei őszi fejlesztések során több, Makovecz Imre által tervezett épületet újított fel a Pilisi Parkerdő Zrt., köztük egy erdész szolgálati lakást a Mócsai-tanyán és a visegrádi Mogyoróhegy Éttermet. Ezek mellett parkoló épült az Apátkúti-völgyben és megkezdődött a vizesblokk kialakítása a Visegrád közelében található Bertényi Miklós Füvészkert bejáratánál. Szentendre térségében folyik a Kő-hegyi menedékház felújítása, és még az idén ősszel elkezdődik a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása. Mindkét épület átadása jövő év tavaszára várható – tette hozzá a szóvivő. A parkerdő munkatársa kitért arra is, hogy hamarosan befejeződnek a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, emellett a közeljövőben kilátók építését és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.

További részletek a Pilisi Parkerdő oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni